Consorţiul North Caspian Oil Company (NCOC) care implementează acest proiect a cheltuit aproximativ 50 de miliarde de dolari în ultimii 13 ani pentru a putea să extragă petrol de la câmpul Kashagan, cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 40 de ani şi de asemenea cel mai costisitor proiect petrolier din lume.
Săptămâna trecută, directorul KazMunayGas, Sauat Mynbayev, declara că la zăcământul Kashagan testele de producţie vor începe pe data de 9 septembrie, urmând ca producţia comercială să demareze în aproximativ o lună.
‘Data a fost mutată, nu ştiu până când, ne aşteptăm să înceapă în următoarele zile’, a spus marţi ministrul kazah al Petrolului, Uzakbai Karabalin.
Amplasat în sectorul kazah al Mării Caspice, câmpul Kashagan se întinde pe o suprafaţă de 75 de kilometri pe 45 de kilometri. Compania care dezvoltă acest proiect estimează că rezervele de petrol ale zăcământului se ridică la 38 miliarde de barili, dintre care aproape 10 miliarde de barili pot fi extraşi. De asemenea zăcământul conţine o cantitate mare de gaze naturale peste 1.000 de miliarde de metri cubi.
KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, s-a alăturat acestui proiect în calitate de acţionar în anul 2005 şi ulterior şi-a dublat participaţia la 16,8%. Companiile Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell şi Total deţin participaţii similare iar compania niponă Inpex are o participaţie de 7,56%.
Săptămâna trecută, KazMunayGas şi compania chineză China National Petroleum Corp (CNPC) au semnat un acord care permite intrarea firmei chineze în proiectul Kashagan cu o participaţie de 8,33%. Cu această ocazie, directorul KazMunayGas, Sauat Mynbayev, a declarat că Kazahstanul are de gând să exporte partea sa de petrol produsă la Kashagan prin conducta Caspian Pipeline Consortium care ajunge la portul rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră.
KazMunayGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. În luna august 2007, KazMunayGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.