Kazahstanul începe dezvoltarea a două noi câmpuri petroliere offshore

Kazahstanul a trecut la dezvoltarea zăcămintelor de petrol Kalamkas-Sea și Khazar din Marea Caspică, potrivit agenției de știri Kazinformm care citează serviciul de presă al Ministerului Energiei.
Mihai Nicuţ - joi, 06 iun. 2024, 12:33
Kazahstanul începe dezvoltarea a două noi câmpuri petroliere offshore

Participanții la proiect sunt KazMunayGas (50%) și Lukoil (50%). Acordurile privind dezvoltarea acestora au fost deja semnate. A fost înființată o societate mixtă specială pentru acest proiect, LLP Kalamkas-Khazar Operating.

Construcția platformelor offshore pe șantierele kazahe va începe în 2026 pentru a se asigura un debut rapid al extracției petrolului din zăcământul Kalamkas-Sea. Invetițiile directe asociate acestui proiect se ridică la peste 6 miliarde de dolari.

Până la 2.000 de locuri de muncă vor fi create în etapa de dezvoltare a proiectului, iar în etapa de operare se estimează că vor fi angajate 300 de persoane. Amenajarea va începe cu instalarea unor platforme offshore realizate din oțel pe zăcământul de petrol Kalamkas-Sea.

„Acest proiect de anvergură va contribui la creșterea potențialului economic al țării. De asemenea, proiectul va permite formarea de profesioniști care să corespundă standardelor globale, va crea noi locuri de muncă și va avea un efect multiplicativ favorabil asupra dezvoltării socio-economice”, precizează Ministerul Energiei.

Zăcământul petrolier Kalamkas-Sea este situat în zona centrală a sectorului nord-estic al Mării Caspice, la 64 de kilometri de coastă. Adâncimea mării aici este de 6-7 metri.

Kazahstanul este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din zona caspică. Anul trecut, exporturile de țiței s-au ridicat la 70 de milioane de tone, dintre care peste 50 de milioane de tone au ajuns pe piețele din Uniunea Euopeană.

KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, controlează grupul Rompetrol, care administrează cea mai mare rafinărie de petrol din România, Petromidia, și o rețea de distribuție a carburanților în România, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...