Kazahstanul începe producţia de ţiţei la zăcământul Kashagan, în noiembrie
În 24 septembrie va începe să curgă ţiţeiul din zăcământul offshore – una dintre cele mai mari descoperiri pe plan global din ultimele decenii – şi va ajunge la un nivel comercial al producţiei până la mijlocul lunii noiembrie, a declarat Sauat Mynbayev, la o reuniune a Guvernului de la Astana.
Anul acesta, nivelul producţiei la Kashagan va fi modest, între 50.000 şi un milion de tone, urmând să urce la 3 – 5 milioane de tone anul viitor şi la peste şapte milioane de tone în 2018, declara în luna mai ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev.
În prima fază a proiectului, producţia ar putea ajunge la 20 de milioane de tone şi ar putea creşte până la 50 de milioane de tone, dacă sunt aprobate noi investiţii.
Kazahstanul deţine 16,88% din zăcământul Kashagan, prin KMG Kashagan, o subsidiară a KazMunayGas. Ceilalţi acţionari sunt Eni (Italia), Exxon Mobil (SUA), Royal Dutch Shell (Olanda), Total (Franţa), CNPC (China) şi Inpex (Japonia).
KMG International este o companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite.