Kazahstanul îşi creşte masiv capacitatea de rafinare a petrolului. Românii sunt implicaţi în proiecte

Kazahstanul are în plan capacităţi de rafinare noi ce totalizează trei milioane de tone, în următorii patru ani. Implicată în proiect este şi compania românească Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol, moştenitoarea companiei din perioada comunistă prin care România a construit rafinării în afara ţării.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 09:52
Kazahstanul îşi creşte masiv capacitatea de rafinare a petrolului. Românii sunt implicaţi în proiecte

Kazahstanul, ţară din Asia Centrală cu resurse însemnate de petrol şi gaze naturale intenţionează să şi-crească cu 22% în următorii patru ani capacitatea de rafinare a ţiţeiului, potrivit unui anunţ făcut de preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaev. „Am adoptat un program detaliat pentru dezvoltarea sectorului de petrol şi gaze, până în 2018. Vrem să creştem capacitatea rafinăriilor până la 17,5 milioane de tone (pe an-n.red.). De asemenea, vom creşte caăpacitatea de transport a ţiţeiului şi gazelor până la 98 de milioane de tone şi, respectiv, 35 de miliarde de metri cubi” a spus Nazarbaev.

Kazahstanul are operaţionale trei rafinării, care datează din perioada sovietică, Shymkent, Pavlodar şi Atyrau. Potrivit statisticilor oficiale, cele trei rafinării au procesat, anul trecut, 14,3 milioane de tone de ţiţei. Ca atare, dacă planul de a ajunge la 17,5 milioane de tone va fi şi pus în practică, ţara îşi va spori capacitate de prelucrare a ţiţeiului cu 22%. Creşterea va fi obşinută atât prin modernizarea capacităţilor existente, cât şi prin construcţia unei rafinării noi.

Kazahstanul are nevoie de rafinării în încercarea de a vinde produse prelucrate, cu o valoare adăugată sporită, în loc să vândă pur şi simplu ţiţeiul. Or, producţia de petrol a fost, anul trecut, de 81,8 milioane de tone, mult mai mult decât cele 14,3 milioane rafinate în ţară şi cele cinci milioane care au fost rafinate la Petromidia, unitatea din România operată de grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGas, compania petrolieră naţională a statului kazah.

Românii sunt implicaţi deja în modernizarea rafinăriilor kazahe

O companie românească este implicată deja în modernizarea şi creşterea rafinăriilor din Kazahstan. Este vorba despre Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol, care susţine dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM şi transport. Rominserv a preluat în 2001 activităţile Rompetrol SA (fosta firmă a statului roman, înfiinţată în 1974, cu ample proiecte în state precum Turkmenistan, Rusia, Irak, Yemen, Sudan, Angola, Egipt, Iordan, Mozambic şi Iugoslavia).

Acum un an, Rominserv s-a implicat într-un amplu proces de modernizare şi creştere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Pavlodar, o investiţie de peste un miliard de dolari. După modernizare şi extindere, rafinăria Pavlodar, cea mai mare din Kazahstan, va putea procesa 7 milioane de tone de petrol pe an, faţă de cele 5 milioane din prezent.

Prezenţa românilor în Kazahstan este de dată şi mai veche. Încă din 2009, la doi ani după momentul preluării Rompetrol de către KazMunaiGas, Rominserv a fost implicată în modernizarea rafinăriei Atyrau, reconstruind practic instalaţia de Distilare Atmosferică şi în Vid. Rafinăria din Kazahstan şi-a crescut capacitatea de prelucrare de la 3,5 milioane la 5 milioane de tone de petrol pe an.

Tot anul trecut, Rominserv a fost implicată într-un proiect de anvergură în Kazahstan. Compania a fost desemnată să furnizeze servicii de consultanţă în management de proiect şi training pentru construcţia unui amplu complex petrochimic, o investiţie totală de peste 6 miliarde USD.

Situat tot în Atyrau, în apropierea rafinăriei KazMunayGas (capacitate instalată de rafinare – 5,5 milioane tone) şi a zăcămintelor petrolifere – Tengiz, Karachaganak şi Kashagan, noua investiţie vizează crearea unui important centru petrochimic în partea de vest a ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...