Kazahstanul, al doilea mare producător de petrol din fosta URSS după Rusia, şi-a diminuat producţia anul trecut cu 1,2% până la 80,8 milioane tone, iar prognoza pentru acest an este de 80,5 milioane tone, scrie Agerpres.
‘În 2017 ne aşteptăm ca producţia să crească până la 86 milioane tone, iar în 2020 să ajungă la 104 milioane tone’, a declarat adjunctul ministrului Energiei, Uzakbai Karabalin. ‘Această majorare se va datora extinderii proiectului Tengiz precum şi reluării producţiei la depozitul offshore Kashagan’, a adăugat Karabalin.
Proiectul Kashagan este unul din cele mai mari câmpuri petrolifere din lume cu rezerve estimate la 16 miliarde de barili. Lansat în luna septembrie 2013, producţia a fost oprită după câteva săptămâni din cauza unor scurgeri de gaze dar se preconizează că va fi repornită în a doua jumătate a lui 2016.
Companiile petroliefere Exxon, Royal Dutch Shell, Total, Eni şi compania kazahă KazMunayGas (proprietarul Rompetrol) deţin fiecare o participaţie de 16,81% la consorţiul North Caspian Operating Company (NCOC) care dezvoltă uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan.