Kazahstanul şi-ar putea reduce producţia de petrol în 2016 dacă preţurile continuă să scadă

Economica.net
09 09. 2015
28753_79268800_63154700_39155300

Reducerea producţiei de petrol a Kazahstanului, care exportă o mare parte din producţia sa în Europa şi Asia, ar putea ajuta pieţele globale să se echilibreze, după ce în cursul acestui an preţul ţiţeiului a atins cele mai scăzute valori din ultimii şapte ani.

Uzakbay Karabalin, adjunctul ministrului kazah al Energiei şi fost preşedinte al companiei petroliere KazMunayGaz, a declarat miercuri jurnaliştilor că dacă anul viitor preţul petrolului va fi unul de 50 de dolari per baril, Kazahstanul va produce o cantitate cuprinsă între 79 şi 80 de milioane de tone de ţiţei. Această cifră este aproape similară cu ţinta prognozată pentru acest an, respectiv 80,5 milioane de tone sau 1,6 milioane barili pe zi. Însă dacă preţul petrolului va scădea la 40 de dolari per baril, producţia Kazahstanului se va reduce la 77 milioane de tone iar în cazul unei reduceri a preţului până la 30 de dolari per baril producţia va scădea la 73 milioane de tone.

Karabalin nu a oferit detalii cu privire la modul în care Kazahstanul ar putea să-şi reducă producţia de petrol. Însă două surse din industria petrolieră au apreciat că printre opţiuni se numără reducerea cheltuielilor pentru serviciile puţurilor şi închiderea puţurilor vechi.

În schimb, Rusia a adoptat o poziţie opusă la tendinţa de scădere a preţului petrolului. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat miercuri că ţara ar putea să-şi majoreze producţia de petrol cu un procent în acest an de la nivelul de 10,6 milioane barili pe zi înregistrat în 2014. De asemenea, Mexicul, ţară care la fel ca şi Rusia şi Kazahstanul nu face parte din OPEC, nu intenţionează în acest moment să-şi reducă producţia de petrol, a declarat ministrul Energiei, Pedro Joaquin Coldwell.

În ultimii ani, oficialii kazahi au sperat că vor putea creşte producţia de petrol graţie uriaşului zăcământ Kashagan, care a demarat producţia în luna septembrie 2013 după mai multe întârzieri şi depăşiri de costuri. Însă la doar câteva săptămâni de la inaugurare producţia a fost oprită după detectarea unor scurgeri de gaze iar miercuri Uzakbay Karabalin a estimat că producţia nu va fi reluată înainte de 2017. Karabalin a precizat însă că revizuirea prognozelor de producţie nu este legată de întârzierile apărute la Kashagan ci de modificarea preţului petrolului şi în consecinţă a costurilor.

Cu peste 7.000 de angajaţi în 12 de ţări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care operează în România şi un jucător important în bazinele Mării Negre şi Mării Mediterane. Compania are activităţi în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading şi servicii industriale.