Dacă vor mai avea loc deplasări pe scară largă de refugiaţi din Ucraina, „atunci va fi nevoie de o distribuire mai corectă în Europa”, a declarat Faeser pentru publicaţiile Funke Mediengruppe.
„Atunci, vecinii noştri est-europeni, dar şi noi vom avea nevoie de o formă de ajutor”, a punctat ea.
Polonia, care are aproape 40 de milioane de locuitori, a preluat până acum peste 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni. Germania, cu o populaţie de 84,3 milioane, a preluat peste 1 milion, dar Spania, a cărei populaţie de 47,6 milioane este mai mare decât a Poloniei, a oferit refugiu doar pentru 160.000 de ucraineni, a notat ministrul german.
„Nu poate rămâne aşa”, a subliniat aceasta, în interviul acordat la împlinirea unui an de la atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Nancy Faeser se confruntă cu presiuni din partea guvernelor de landuri, care cer Berlinului mai mult sprijin financiar, dată fiind creşterea numărului de refugiaţi şi solicitanţi de azil.
Ea a menţionat că va continua „să negocieze acest lucru de Paşte” cu cancelarul Olaf Scholz şi şefii guvernelor din landurile germane.
Asociaţia germană a oraşelor a făcut apel la rândul său la guvernul federal şi la cele de landuri să extindă rapid ajutorul pentru primirea refugiaţilor.
Preşedintele asociaţiei, Markus Lewe, a asigurat că încă există o mare disponibilitate de a ajuta în rândul populaţiei, adăugând că „pentru a o menţine, ajutorul trebuie să vină rapid”.
În acelaşi timp, el a invitat Europa la o mai mare solidaritate. „Polonia şi Germania au preluat circa jumătate din refugiaţii ucraineni din UE. Ar fi necesară o distribuire echitabilă a tuturor refugiaţilor în interiorul UE”, a spus Lewe pentru Funke Mediengruppe.