Kazahstanul va acorda facilităţi fiscale investitorilor străini din zona non-petrolieră

Economica.net
16 06. 2014
sediu_central_kazmunaigaz_astana_68821200

Kazahstanul va oferi o scutire de 10 ani pentru impozitul pe profit pe şi pe teren companiilor care vor investi în orice domeniu care nu are legătură cu producţia de ţiţei, a decalarat preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaev. Kazahstanul, ţară cu 17 milioane de locuitori, este a doua economie din Asia Centrală şi al doilea producător de ţiţei dintre statele fost sovietice, după Rusia. Din 1993 încoace, ţara a atras investiţii străine directe de 170 de miliarde de dolari, dar cea mai mare parte a banilor au fost absorbiţi de sectorul de ţiţei şi gaze.

Ţara vrea să şi consolideze creşterea economică (6% anul trecut şi 5% în 2012), dar pentru a face asta, este necesară o diversificare a economiei, care depinde în mare măsură de fluctuaţiile de preţuri ale materiilor prime de pe pieţele globale.

“Vrem să creăm un nou tip de industrie. Tradiţional, noi am fost un producător de materie primă, un apendice al Uniunii Sovietice, care doar cumpăra materiile prime dar nu construia nimic aici” a spus Nazarbaev la o întâlnire cu investitorii străini la care a anunţat şi măsurile de stimulare a investiţiilor.

Pe lângă scutirea timp de zece ani de la plata impozitelor pe profit şi pe teren, investitorii străini nu vor mai plăti timp de opt ani nici taxele pe celelalte active (altele decât pământul). În plus, statul kazah va rambursa investitorilor 30% din costurile pe care la au aceştia cu deschiderea de noi fabrici în Kazahstan. Investitorii care vor deschide noi afaceri în zona non-petrolieră nu vor avea restricţii de nici un fel, timp de un an, legate de vreun permis de muncă pentru lucrătorii din străinătate care vor fi aduşi să construiască fabricile din Kazahstan.

Nazarbaev a anunţat şi că va sprijini apariţia în Kazahstan a unui ombudsman, care să protejeze interesele investitorilor străini din ţara sa. În plus, preşedintele Kazahstanului a mai anunţat şi că ţara sa a renunţat să mai solicite vize de intrare pentru executivii companiilor din statele care au investit masiv în Kazahstan, printre care Statele Unite, Olanda, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Malaezia, Coreea de Sud sau Japonia.

Kazahstanul este, prin Rompetrol, companie deţinută de KazMunaiGas-compania naţională kazahă de petrol şi gaze, unul dintre cei mai mari investitori străini din România. Rompetrol operează în România rafinăriile Petromdia (cea mai mare din România) şi Vega, un terminal petrolier în zona capului Midia şi o reţea de retail de 1.100 de puncte de distribuţie a carburanţilor din ţări precum România, Franţa, Spania, Moldova, Georgia şi Bulgaria.