„Tranzacția nu va fi periclitată. Am planificat-o în septembrie – octombrie, până la finele anului. De aceea considerăm că până la acel moment totul se va rezolva”, a declarat Berlibayev, la Astana.
„Acum ne aflăm in etapa de finalizare. „CEFC” e o companie publica. Aceasta a fost o rugăminte din partea partenerilor noștri”, – a explicat Berlibayev motivele pentru care nu poate da mai multe informaţii despere tranzacţie.
Oficialul kazah a spus că firma sa a fost un cumpărător de bună credinţă atunci când a achiziţionat grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu. „Noi am achiziționat activul în 2007. Am obținut aprobările necesare din parte autorităților României și UE, deoarece decizia a fost luata la nivelul Comisiei Europene. De aceea, în primul rând, ne considerăm cumpărător de bună credință și, în al doilea rând, nu ne considerăm parte la acest dosar. Am făcut apel (contestaţie la decizia procurorilor de a pune sechestru pe activele rafinăriei Petromidia-n.red.). În realitate, nu ni s-a suspendant nici un drept, doar s-a pus sechestru pe acțiunile noastre datorită faptului ca este în derulare acea investigație”, a explicat Berlibayev.
CEFC China Energy Company Limited va plăti 680 de milioane de dolari pe pachetul de 51% din acţiunile KazMunaiGas Internaţional, potrivit unui anunţ al companiei chineze, ulterior retras de pe pagina sa de internet, dar despre care ECONOMICA.NET a scris aici.
Procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul „Rompetrol II”, punând sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006. Investigaţiile vizează intervalul 1998-2003,şi se referă ataât la priv atizarea rafinăriei, cât şi la conversia datoriilor bugetare de 603 milioane de dolari în obligaţiuni convertibile în acţiuni.
Grupul Rompetrol deţine cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, cu o capacitate de rafinare de peste cinci milioane de tone de petrol pe an şi capacităţi petrochimice, rafinăria Vega şi 1.100 de puncte de distribuţie caraburanţi în şase ţări.