KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, anunţă creşterea producţiei de petrol şi gaze

KazMunayGas (KMG), acţionarul majoratar al Grupului Rompetrol, îşi va dezvolta seminificativ activitatea de producţie de petrol şi gaze, în următorii 10 ani, urmând să sigure securitatea energetică a Kazahstanului, potrivit unei informări a companiei
Economica.net - mie, 15 mai 2013, 13:17
KazMunayGas, proprietarul Rompetrol, anunţă creşterea producţiei de petrol şi gaze

Grupului kazah preconizează o creştere a rezervelor de ţiţei şi gaze până la nivelul de 1,4 miliarde de tone (în prezent, rezervele confirmate reprezintă peste 800 milioane de tone), creşterea volumelor de ţiţei extras la nivelul de 35 mililioane de tone pe an (anul trecut s-au extras peste 21 milioane de tone pe an) şi a extracţiei de gaze – la 1,5 miliarde de m3, iar capacitatea de transport a conductelor de ţiţei, la 101 milioane de tone.

«Aceste obiective sunt ambiţioase şi deosebit de complexe, însă tangibile», – a spus preşedintele consiliului de administraţie al KazMunayGas, Lyazzat Kiinov, care a prezentat Strategia de dezvoltare a KMG pe o perioadă de 10 ani, într-o conferinţă de presă.

Sectorul petrolier în Kazahstan

În prezent, KMG asigură 26,4% din producţia de ţiţei şi gaze a ţării, deţine 83,2% din capacitatea de rafinare, precum şi 67% din sistemul de transport al ţiţeiului, precum şi 95,7% din conductele de transport al gazelor.

Fiind o companie integrată vertical, KMG are activităţi în întreg lanţul de producţie, începând de la extracţia hidrocarburilor, transportul şi prelucrarea acestora, până la prestarea serviciilor specializate. KMG cuprinde 243 de companii, implicate în upstream, transport al hidrocarburilor, rafinare şi downstream.

Potrivit rezultatelor înregistrate în anul 2012, KMG a extras 21,4 milioane de tone de hidrocarburi, iar volumul de ţiţei transportat a depăşit estimarea din anul precedent cu 0,5%, volumul de gaze transportate – cu 2,5%, iar volumul producţiei de bitum rutier – cu 9,4%.

În ciuda condiţiilor economice dificile generate de criza economică mondială, KMG se menţine pe un trend pozitiv, potrivit rezultatelor financiare ale Grupului. Astfel, în primul trimestru din 2013 (T1) compania a extras, împreună cu subsidiarele, un volum de 5,6 milioane de tone de hidrocarburi.

De asemenea, în prima parte a anului, volumul rafinat a ajuns la peste 3,5 milioane de tone, iar peste 16 milioane de tone de ţiţei au fost transportate prin sistemul de conducte al companiei. Volumul de ţiţei transportat pe mare –a ajuns la 2,2 milioane de tiţei, în T1 din 2013.

În privinţa transportului de gaze naturale, KMG a atins nivelul de 27,5 miliarde de m3.

În prezent, KMG desfăşoară un amplu program de modernizare a rafinăriilor din Kazahstan. La finalizarea acestora, în anul 2016, capacitatea de rafinare va ajunge la 19 milioane de tone pe an iar gradul de utilizare a capacităţii de rafinare va atinge nivelul de 90% şi totodată va creşte producţia de carburanţi: benzină – la 6,7 milioane de tone, Jet A 1– la 950.000 de tone anual şi motorină – 5,9 milioane de tone anual.

Accentul pe exploare şi producţie

Conform informaţiilor furnizate de conducerea companiei, în prezent KazMunayGas asigură interesele statului kazah în domeniului explorării şi exploatării hidrocarburilor şi deţine rezerve de 823 milioane de tone ţiţei şi gaze, ce urmează să fie exploatate pe o perioadă de 35–40 ani.

Planul strategic al companiei prevede însă creşterea rezervelor de hidrocarburi, indentificarea de noi zăcăminte fiind o problemă extrem de actuală în toată lumea. De aceea, intensificarea explorării geologice onshore şi offshore reprezintă un obiectiv important în strategia de dezvoltare a KazMunayGas.

Având în vedere că în ultimii 10 ani activitatea de explorare a fost una slabă, şeful KMG a declarat că sunt planificate investiţii în valoare de 10 miliarde USD în prospecţiuni şi explorare geologică.

Pontenţialul resurselor operate de KazMunazGas a fost confirmat şi de firma de audit intependentă Gaffney, Cline & Associates, specialiştii săi estimând existenţa doar în Marea Caspică a 2,37 miliarde de tone de ţiţei, fără a lua în considerare rezervele din Proiectul Caspic de Nord.

„Acestea cifre sunt enorme, iar raportul Gaffney, Cline & Associates ne dă încredere să abordăm mai curajos explorarea”, a subliniat Lyazzat Kiinov.

Kashagan – Marea speranţă a Kazahstanului

Conform datelor furnizate de şeful KazMunayGas, urmează să înceapă activităţile şi în perimentrul Kashagan, un zăcământ deosebit de complex, din care compania kazahă deţine 16,8%, în care şeful KMG a declarat că s-a investit „mai mult decât mult”.

KMG estimează extracţia unui volum de la 1,5 la 3 milioane de tone de ţiţei din acest perimetru în acest an, existând infrastructura de transport necesară transportului pe pieţele din toată lumea. În viitor, în condiţiile creşterii volumului de hidrocarburi, se preconizează dublarea capacităţii de transport al Consorţiului Conductei Caspice, care are în prezent o capacitate de 30 de milioane de tone anual.

„Este posibil ca o parte din acest volum să meargă prin Aktau – Baku – Batumi, pentru că şi acolo avem anumite interese. După cum ştiţi, compania noastră Rompetrol rafinează ţiţei în centrul Europei, în România. În plus, în prezent se analizează posibilitatea livrării de ţiţei uşor din Kashagan, Karachaganak, Tengiz spre est, în China. Aceasta este o piaţă foarte interesantă, iar în prezent derulăm lucrări de extindere a conducţei de ţiţei Atasu – Alashanko, din vestul Kazahstanului spre China. În prezent, capacitatea proiectată a acestui sistem este de 12 milioane de tone şi îl vom extinde până la 20 milioane tone”, a declarat Kiinov.

Recent, compania a plasat obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 1 miliard USD cu o dobândă de 4,45% pe an şi obligaţiuni pe termen de 30 ani în valoare de 2 mld. USD cu o dobândă de 5,80% pe an, a mai explicat şeful KMG. Acestea sunt parte a unui program de împrumuturi de până la 10,5 miliarde de dolari. O mare parte din aceste 3 miliarde USD va merge spre rambursarea creditelor de implementare a proiectelor.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...