Kelemen: Greşeala cea mai mare în cazul Oltchim a fost acceptarea lui Dan Diaconescu la licitaţie

Economica.net
28 09. 2012
kelemen_hunor_88845200

Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Zalău, că privatizarea Oltchim trebuia să aibă loc de mult timp, în momentul privatizării Petrom, nu acum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu înţeleg cum au acceptat să fie prezent la privatizarea Oltchim un astfel de om ca Dan Diaconescu. A fost o greşeală. După această greşeală trebuie să se găsească o soluţie pentru Oltchim, pentru cei care lucrează acolo, dar greşeala cea mai mare a fost că el a fost lăsat să participe la această licitaţie fără nicio garanţie, fără nicio verificare. (…) Cred că privatizarea trebuia făcută atunci când s-a dat Petromul pentru că cele două sisteme sunt legate, era clar că nu poate merge Oltchim singur. Trebuia făcută privatizarea mai demult, nu acum”, a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că în cazul Oltchim trebuia avută mai multă grijă, deoarece „nu este un butic cu trei angajaţi sau o hală avicolă cu o sută de păsări”, ci „o fabrică importantă, un întreg sistem” care funcţionează într-un oraş care trăieşte din Oltchim.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presa a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Vineri, peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au aflat în cea de-a treia zi de proteste, liderul sindical Corneliu Cernev spunându-le oamenilor că a cerut autorităţilor ca dacă luni nu va fi semnat contractul de privatizare „să se încheie orice discuţie despre privatizare”.