Kelemen Hunor: Nu este nevoie ca regiunile de dezvoltare să aibă atribuţii administrative
Liderul UDMR a spus că Uniunea militează pentru o regândire a regiunilor de dezvoltare, în 12-14 entităţi, apreciind că actuala împărţire teritorială a dus la creşterea diferenţelor între judeţe, din punct de vedere economic.
‘Noi considerăm că structura geografică, teritorială, a României, nu necesită încă un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul României. Considerăm că regiunile de dezvoltare economică trebuie regândite, redesenate, dar nu e nevoie să dăm atribuţii administrative, nu este nevoie să creştem nivelul birocratic în România. Nu este nevoie să aducem deciziile, foarte importante pentru fiecare cetăţean, la o distanţă mult prea mare de fiecare om’, a spus preşedintele UDMR.
El a arătat că mutarea unor structuri administrative în capitalele regiunilor de dezvoltare va fi în dezavantajul cetăţenilor, care ar avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi rezolva anumite probleme care ţin de instituţiile statului.
‘Nu e nevoie să aducem direcţiile judeţene la nivel regional, să punem oamenii să meargă trei, patru, cinci ore până la centrul regional pentru a rezolva o problemă. (…) Nu trebuie să scoatem din buzunarul oamenilor bani în plus pentru regiunile administrative’, a explicat liderul UDMR.
În opinia sa, procesul de reorganizare teritorială a României ar trebui aprobat de cetăţeni printr-un referendum, menţionând că limitele teritoriale nu pot fi modificate fără consultarea populaţiei.
‘România are câteva obligaţii internaţionale, semnate, care au intrat în dreptul nostru intern. E vorba Carta autonomiei locale şi de Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, şi acolo sunt prevederi foarte clare că nu poţi să schimbi limitele administrativ-teritoriale fără să nu consulţi, în prealabil, populaţia. Noi credem că dacă, într-adevăr, politica este pentru contribuabil, pentru om, pentru cetăţean – şi noi credem că doar pentru ei există politica – atunci nu trebuie să fugi de ei. Trebuie să mergi să-i întrebi ce cred despre dezvoltarea regională, despre reorganizarea regiunilor economice, şi noi credem că, din acest punct de vedere, referendumul este o instituţie şi o procedură absolut democratică şi normală’, a adăugat Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a participat duminică la Adunarea Generală de alegeri a Conferinţei Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), structură ce reuneşte organizaţiile de tineret care colaborează cu UDMR.