Kerry promite Bulgariei sprijin pentru a nu mai depinde de Gazprom şi acuză Rusia că se comportă precum URSS

Secretarul american de stat John Kerry a promis joi la Sofia că Statele Unite vor ajuta în mod concret Bulgaria să nu mai depindă de resursele energetice importate din Rusia, pe care a acuzat-o că încearcă să-şi impună voinţa altor state cum făcea pe vremea URSS, consemnează agenţiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
Economica.net - joi, 15 ian. 2015, 17:58
Kerry promite Bulgariei sprijin pentru a nu mai depinde de Gazprom şi acuză Rusia că se comportă precum URSS

Referindu-se la recenta aniversare a 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est, şi în special în Bulgaria, şeful diplomaţiei americane a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că „în mod evident, bătălia a fost câştigată”, dar am ajuns acum din nou într-un moment în care „Rusia încearcă să impună altora voinţa ei, să le restrângă opţiunile şi să intervină în politica internă a unei ţări pentru a o controla”.

În acest context, Kerry a menţionat că „există deja dovezi ale intervenţiei Rusiei în politica Bulgariei prin ajutoare financiare şi alte” modalităţi şi a evocat posibilitatea unor represalii ale Moscovei împotriva Sofiei dacă aceasta din urmă va lua măsuri de diminuare a dependenţei sale energetice faţă de Rusia, dar şi-a asigurat gazdele că vor avea sprijinul Washingtonului.

În prezent, 90% din gazele naturale consumate de Bulgaria provin din Rusia, dar şi funcţionarea centralei de la Kozlodui depinde tot de combustibilul nuclear rusesc.

Primul pas pe care Statele Unite îl vor face în direcţia susţinerii Bulgariei va fi trimiterea unui reprezentant american ce va avea ca misiune să discute cu autorităţile bulgare posibile proiecte în sectorul energetic, unul fiind cel avut în vedere de compania Westinghouse pentru construirea unui nou reactor la centrala atomoelectrică de la Kozlodui.

Anul trecut, guvernul de la Sofia a cedat cu greu presiunilor intense ale UE şi SUA de a suspenda lucrările la gazoductul South Stream, proiect pe care în final Rusia a decis să-l abandoneze, acuzând direct Bulgaria pentru acest lucru. Totuşi, politicienii bulgari şi-au exprimat în mod repetat speranţa că UE şi Rusia ar putea ajunge la un acord pentru reluarea acestui proiect, ce ar permite Bulgariei să importe gaze din Rusia ocolind teritoriul nesigur al Ucrainei.

Dar chiar în condiţiile anulării proiectului South Stream, Bulgaria are în continuare ca obiectiv să dezvolte un nod regional în aprovizionarea cu gaze. Astfel, o iniţiativă avută în vedere şi sprijinită de Statele Unite este construirea unui gazoduct care să lege Bulgaria de Grecia, conductă prin care vor fi aduse gaze din Azerbaidjan.

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.