„În mod absolut evident, SUA au un interes profund în succesul vostru (european), la fel ca în menţinerea unei Marii Britanii foarte puternice în cadrul unei UE puternice”, a spus şeful diplomaţiei americane la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
Potrivit lui Kerry, SUA vor ajuta Europa să facă faţă crizei migraţiei, criză care reprezintă o ameninţare „cvasi-existenţială” pentru continent. „SUA conştientizează natura cvasi-existenţială a acestei ameninţări pentru viaţa politică şi înţeleg ţesătura vieţii sociale din Europa”, a spus şeful diplomaţiei americane.
„Tocmai de aceea ne vom ralia şi vom pune în funcţiune o misiune NATO pentru a închide o cale-cheie a migraţiei şi vă vom susţine şi de altă manieră pentru a stopa această maree, din cauza potenţialului său de a aduce atingere unităţii europene”, a declarat Kerry cu referinţă la misiunea NATO de ajutorare în lupta împotriva traficanţilor de migranţi din Turcia în Grecia, pe Marea Egee.
„Nu spunem ‘aceasta este problema voastră, nu a noastră’. Aceasta este (şi) problema noastră”, a conchis şeful diplomaţiei americane pe marginea „celei mai grave crize umanitare din Europa de după cel de-Al Doilea Război mondial”.
Ţările din UE au opinii diferite pe marginea acţiunilor care ar trebui luate în faţa afluxului a sute de mii de migranţi, majoritar sirieni. Germania insistă asupra unor cote de refugiaţi care să fie primiţi de ţările UE, poziţie respinsă de numeroase state membre.
Sursa: AGERPRES