”A avut loc o gravă provocare din partea Federaţiei Ruse care ar fi putut duce la evenimente cu totul neaşteptate şi la escaladarea ameninţărilor”, a declarat Cealîi într-o declaraţie pentru televiziunea ucraineană, după cum relatează agenţia amintită.
”Un convoi enorm se îndrepta către graniţa ucraineană, însoţit de militari şi de vehicule ruse, convoi ce ar fi fost convenit cu Comitetul Crucii Roşii. Convoiul umanitar urma să intre pe teritoriul ucrainean cu trupe de menţinere a păcii, evident pentru a provoca un conflict major”, a adăugat reprezentantului preşedinţiei ucrainene.
În context, Unian menţionează că afirmaţiile conform cărora convoiul ar fi fost convenit cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au fost dezminţite de instituţia umanitară.
Potrivit lui Valeri Cealîi, preşedintele Petro Poroşenko a convocat de urgenţă o reuniune cu structurile de forţă şi a avut discuţii telefonice cu mai mulţi lideri occidentali.
Cealîi a precizat că în prezent pericolul unei provocări a fost înlăturat, subliniind totodată că ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a avut o convorbire cu omologul său rus Serghei Lavrov, care a dat asigurări că convoiul va fi oprit.
Rusia a propus de mai multă vreme să efectueze o ‘misiune umanitară’ sau să creeze coridoare umanitare pentru a veni în sprijinul populaţiei din estul Ucrainei, unde de aproape patru luni au loc confruntări între forţele Kievului şi separatiştii proruşi.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a cerut marţi Consiliului de Securitate să ‘ia măsuri de urgenţă’ în faţa deteriorării situaţiei umanitare din estul Ucrainei, însă occidentalii au aruncat asupra Moscovei responsabilitatea pentru această situaţie. Mai mult, ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power a acuzat vineri Rusia că doreşte să se folosească de situaţia gravă umanitară din estul Ucrainei pentru a-şi întări intervenţia în această regiune.
În acelaşi timp, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat joi la Kiev, şi-a manifestat temerea că Rusia ar putea să intervină în Ucraina sub pretext umanitar. Potrivit NATO, în prezent la frontiera ucraineană ar fi masaţi 20.000 de militari ruşi, faţă de 12.000, la jumătatea lunii iulie.