„A devenit cunoscut că la Melitopol au fost aduse 10 laboratoare chimice. Cu ajutorul acestor laboratoare, ruşii plănuiesc să-şi salveze ofiţerii şi generalii în cazul unor emisii de radiaţii de la centrala din Zaporojie”, afirmă Energoatom într-un comunicat postat pe Telegram.
Anterior, Ivan Fiodorov, primarul ucrainean în exil din Melitopol, care se află sub controlul forţelor ruse, anunţase la posturi de televiziune ucrainene că aceste laboratoare au fost instalate la una din instituţiile medicale din oraş.
„Desigur, ei nu se gândesc la populaţia civilă. Aceste laboratoare sunt pentru a-şi proteja oamenii aflaţi în acest oraş ocupat temporar”, a declarat Fiodorov.
„Este încă o confirmare că Rusia se pregăteşte să comită un act de terorism nuclear, provocând un accident cu emisii de radiaţii la centrala nucleară din Zaporojie capturată”, susţine compania ucraineană, conform textului citat de Unian.
Energoatom a cerut, din nou, întregii comunităţi internaţionale, ONU şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să depună eforturi pentru a grăbi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei din Zaporojie şi din oraşul satelit Energodar, pentru demilitarizarea centralei şi readucerea ei sub controlul deplin al Ucrainei.
Forţele ruse au capturat centrala nucleară şi oraşul Energodar la 4 martie. De atunci, Federaţia Rusă a refuzat propunerea de a crea o zonă demilitarizată în perimetrul acestei centrale nucleare, cea mai mare în Europa.
Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) apreciază ca ridicată probabilitatea comiterii unui ‘atac terorist’ la scară largă din partea ocupanţilor ruşi la centrala nucleară din Zaporojie, notează Unian.
Uniunea Europeană a calificat vineri drept „extrem de îngrijorătoare” situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie şi a cerut Rusiei să permită experţilor AIEA să efectueze o inspecţie la acest obiectiv, potrivit EFE.
Într-un mesaj pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a subliniat că „Kremlinul trebuie să garanteze repararea, fără obstacole, a liniilor electrice avariate şi reconectarea completă (a centralei) la reţeaua electrică ucraineană”.
„Experţilor AIEA ar trebui să li se permită în sfârşit să viziteze instalaţiile” centralei nucleare din Zaporojie, insistă Borrell în mesajul său.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat, joi, la Paris, că există o înţelegere de principiu cu Moscova şi Kiev pentru a proceda la o inspecţie „în următoarele zile”.
Mai devreme, Energoatom anunţase rebranşarea la reţeaua electrică a unuia din cele două reactoare în funcţiune, dând asigurări că sistemele de securitate funcţionează normal, într-un comunicat pe Telegram citat de AFP.
Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice.
În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat perimetrul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe nucleare.