„Ucraina va trebui cu siguranţă să mobilizeze mai mulţi soldaţi, fie şi numai din cauza numărului de pierderi din câte putem vedea”, a afirmat şeful Centrului pentru situaţia din Ucraina din cadrul Ministerului Apărării german pentru grupul german de media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), în comentarii publicate luni.
Freuding a menţionat de asemenea necesitatea rotaţiei trupelor ucrainene, dintre care unele se află pe front de 24 de luni. Modul şi amploarea mobilizării fac obiectul unor dezbateri aprinse în prezent în Ucraina.
Generalul de brigadă german are o poziţie critică faţă de informaţiile ce parvin de la Kiev privind o ruptură între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi comandantul său şef Valeri Zalujnîi.
„Nu ne putem uita în culise”, a spus el, „dar, desigur, observăm aceste discuţii între conducerea militară şi cea politică”. „Şi bineînţeles că sperăm că Ucraina îşi va menţine unitatea care a făcut-o puternică în apărarea ţării în ultimele luni şi ani”, a declarat acesta. „O astfel de discuţie este de asemenea semnul distinctiv al unui stat democratic. Dar pe termen lung, ea nu este favorabilă eforturilor de apărare”, a adăugat el.
Ucraina luptă împotriva unei invazii pe scară largă declanşate de Rusia la 24 februarie 2022.
Preşedintele ucrainean a declarat într-un interviu difuzat duminică seara că ia în considerare înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, şi nu doar din armată, pentru a se stabili cine va conduce ţara în continuare, relatează Reuters.
Speculaţiile s-au intensificat în ultima săptămâna în Ucraina cu privire la demiterea iminentă a comandantului şef al armatei Valeri Zalujnîi de către Volodimir Zelenski. Cei doi ar fi în dezacord în ceea ce priveşte modul de combatere a invaziei ruse, care durează de aproape doi ani.
„Este o chestiune legată de persoanele care vor conduce Ucraina”, a declarat Zelenski la televiziunea italiană de stat RAI, întrebat despre Zalujnîi. Comentariile sale au fost exprimate în limba italiană.
„Este necesară o resetare, mă refer la înlocuirea unui număr de lideri în stat, nu numai în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării”, a afirmat el.
Zelenski a spus că, pentru a introduce schimbările necesare, „am în vedere ceva serios care nu priveşte o singură persoană, ci direcţia conducerii ţării”.
„Dacă vrem să câştigăm trebuie să tragem cu toţii în aceeaşi direcţie, nu putem fi descurajaţi, trebuie să avem energia potrivită şi pozitivă, negativismul trebuie lăsat acasă. Nu putem accepta atitudinea de a ne da bătuţi”, a declarat preşedintele ucrainean.
Divergenţele dintre cei doi au ieşit la iveală de când contraofensiva ucraineană lansată anul trecut nu a obţinut decât câştiguri limitate împotriva forţelor ruse bine consolidate de-a lungul liniei frontului de 1.000 de km în sudul şi estul Ucrainei.
În noiembrie, Zalujnîi a acordat un interviu unei instituţii media occidentale în care a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură, ceea ce i-a atras reproşuri din partea preşedintelui.
Săptămâna trecută, în timp ce speculaţiile cu privire la demiterea sa se intensificau, el şi-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune CNN în favoarea unor noi mijloace electronice de război.
Zalujnîi a mai spus că unele instituţii ucrainene împiedică ţara să-şi atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forţă de luptă eficientă care să egaleze superioritatea numerică a Rusiei, notează Reuters.