Angela Merkel şi miniştrii Guvernului său ar putea, potrivit presei germane, să nu viziteze Ucraina pentru a asista la meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Euro-2012 organizat împreună cu Polonia de la 8 iunie la 1 iulie, în cazul în care opozanta Iulia Timoşenko nu este eliberată până atunci.
„Nu vrem să ne gândim că liderii politici germani sunt capabili să reînvie metodele Războiului Rece şi că vor încerca să facă din sport un ostatic al politicii”, a declarat Oleg Voloşin, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, potrivit agenţiei Interfax.
„Oricare ar fi divergenţele dintre politicienii germani şi alte ţări din regiunea noastră, niciunul dintre ei nici măcar nu a sugerat o boicotare a unor evenimente sportive importante”, a subliniat el.
Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Germania, şi-au exprimat săptămâna trecută îngrijorarea faţă de situaţia Iuliei Timoşenko, încarcerată din august 2011 şi aflată în greva foamei de la 20 aprilie, în semn de protest atât faţă de violenţe a căror victimă a fost în închisoare, cât şi faţă de „reprimarea politică” din ţara sa.
Preşedintele german Joachim Gauck a refuzat recent o invitaţie oficială în Ucraina, la o reuniune între preşedinţii ţărilor din Europa Centrală, prevăzută la jumătatea lui mai, la Yalta.
La rândul său, Uli Hoeness, preşedintele Bayern Munchen, unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa, l-a îndemnat pe şeful UEFA Michel Platini să exercite presiuni asupra autorităţilor ucrainene, cu scopul de a obţine o ameliorare a situaţiei lui Timoşenko.
Unul dintre liderii „revoluţiei portocalii” din Ucraina din 2004, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care aceasta l-a denunţat întotdeauna ca pe o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia sa, să o îndepărteze de pe scena politică.