Kievul avertizează că s-ar putea adresa unui tribunal internațional în replică la restricțiile impuse de statele din estul UE, inclusiv de România, exporturilor sale de cereale
Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să blocheze vânzarea pe pieţele lor interne a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea soarelui provenite din Ucraina, însă au permis tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte ţări.
Aceste restricţii, destinate să reducă excesul de aprovizionare cu cereale, ar urma să expire vineri. Autorităţile poloneze, ţară unde în luna octombrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare, susţin că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală, şi marţi au anunţat că nu vor ridica interdicţia chiar dacă UE va decide să nu prelungească aranjamentul dincolo de săptămâna aceasta.
„Nu avem nicio intenţie de a-i prejudicia pe fermierii polonezi. Apreciem sprijinul cetăţenilor polonezi şi familiilor poloneze”, a scris prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal (foto) pe reţeaua socială X. „Însă în cazul încălcării legilor comerciale în interes de populism politic înainte de alegeri, Ucraina va fi forţată să se îndrepte spre arbitrajul Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a adăugat Şmîhal.
Cele cinici state membre UE din Europa de Est, printre care se numără şi România, ar dori ca restricţiile impuse de UE în luna mai să fie prelungite, cel puţin până la finele anului. Guvernul polonez este presat de fermierii să adopte o poziţie fermă, având în vedere alegerile de luna viitoare.
„Nu ne vom deschide graniţele pentru cerealele ucrainene! Embargoul va rămâne în vigoare”, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe reţeaua socială X.
Separat, Guvernul polonez a informat şi el că „în eventualitatea în care Comisia Europeană nu va prelungi restricţiile care vizează importurile de cereale din Ucraina dincolo de 15 septembrie, Polonia va introduce un astfel de embargou la nivel intern”.
Citește și:
Continuarea exporturilor de cereale este importantă pentru Ucraina, în special după ce în luna iulie Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră.
Guvernul de la Kiev estimează că în sezonul agricol 2023/2024, care a început la 1 iulie, Ucraina va putea exporta o cantitate de aproximativ 50 de milioane de tone de produse agricole.
Înainte de invazia rusească, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, însă datele vamale arată că exporturile de cereale şi oleaginoase ucrainene în Polonia şi România au crescut semnificativ anul trecut.