Kievul critică vehement decizia CIO de a-i lăsa pe sportivii ruși și belaruși să participe la Olimpiada de la Paris
„Membrii Comitetului Executiv al CIO care au luat această decizie îşi asumă responsabilitatea pentru că au încurajat Rusia şi Belarus să continue agresiunea armată împotriva Ucrainei”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
Aşa cum se ştie, ministrul german al Sportului, Nancy Faeser, a cerut sâmbătă Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să „examineze cu mare atenţie” trecutul sportivilor ruşi şi să-i excludă de la Jocurile Olimpice din 2024 pe cei care au susţinut războiul împotriva Ucrainei.
„Războinicul Putin nu trebuie în niciun caz să poată folosi Jocurile Olimpice de la Paris pentru propaganda sa. Ca echipele ruse să rămână excluse din competiţii iar simbolurile acestei ţări să fie interzise este strictul minim la ceea ce ne putem aştepta de la CIO”, a spus Nancy Faeser, citată într-un comunicat de presă.
În martie 2023, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să reintegreze sportivii ruşi şi belarusi, individual, sub drapel neutru, cu condiţia să nu susţină războiul declanşat de armata rusă la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, şi să nu fie sub contract nici cu armata, nici cu agenţiile de securitate din Rusia.
„Acum, revine CIO şi federaţiilor internaţionale să examineze foarte atent trecutul celor care ar urma să fie reprimiţi pentru a ne asigura că nu au nicio legătură cu războiul, cu susţinerea acestuia, ori cu armata sau securitatea rusă”, a spus Faeser.
„Nu veţi vedea sportivi ruşi sau belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 din Franţa în probele de atletism nici măcar sub drapel neutru, a declarat vineri seara preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism, Sebastian Coe.
„Poate vor concura sub drapel neutru în alte discipline, dar nu la atletism. Poziţia disciplinei noastre sportive rămâne neschimbată, este o poziţie fermă, nu ne-o vom schimba. Nu acceptăm sub nicio formă prezenţa acestora”, a spus Coe.
Rusia a denunţat vineri drept „discriminatorii” condiţiile propuse de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, care prevăd în special ca aceştia să concureze sub drapel neutru.
„Condiţiile sunt discriminatorii şi contravin principiilor sportive. Ele dăunează chiar Jocurilor Olimpice, nu sportului rusesc. Această abordare este absolut inacceptabilă”, a declarat ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, citat de agenţia de presă TASS.
După cum s-a anunţat, CIO a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.
Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.
Oleg Matîţin a indicat totuşi că sportivii ruşi care au obţinut dreptul de a participa la JO 2024 „vor participa probabil”.
„Întotdeauna îi susţinem pe ai noştri, ei sunt sportivii noştri, membrii familiei noastre sportive”, a continuat el.
În luna martie, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor, amânând totodată „până la momentul potrivit” decizia sa referitoare la JO 2024 de la Paris şi JO 2026 de la Milano-Cortina.
CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară.
Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat această recomandare, în timp ce atletismul refuză în continuare să-i reintegreze pe ruşi. Al 12-lea Summit Olimpic, organizat marţi la Lausanne, a transmis un semnal clar al lumii sportive.
Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, ai celor 206 comitete olimpice naţionale şi ai sportivilor au cerut o decizie „rapidă”, pentru a permite prezenţa la Paris a unui mic număr de sportivi ruşi şi belaruşi care au putut trece peste obstacolul calificărilor.
Sursa foto: Olympics.com