‘Sperăm că aceste declaraţii ale oamenilor politici ruşi potrivit cărora trupele (ruse) trebuie retrase de la frontiera ucraineană nu vor rămâne vorbe în vânt’, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, în cursul unei conferinţă de presă comune cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier.
‘La ora actuală, nu putem confirma’ această retragere, potrivit traducerii în germană a afirmaţiilor sale.
Anterior, un înalt responsabil al Serviciului ucrainean de frontieră, citat de agenţiile de presă ucrainene, a vorbit despre o retragere a trupelor ruse la cel puţin zece kilometri de frontieră.
‘Putem spune că trupele ruse se află deja la cel puţin zece kilometri de graniţă. În ceea ce priveşte ce se întâmplă dincolo (de cei 10 km), nu trebuie să mă întrebaţi pe mine’, ci pe ruşi, a afirmat Serghei Astahov, consilier al şefului Serviciului ucrainean de frontieră, precizând că, luni, un avion de recunoaştere a survolat frontiera de-a lungul a 820 km.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut luni trupelor sale concentrate de la sfârşitul lunii martie la frontieră să se retragă, însă nici NATO şi nici SUA nu au putut confirma retragerea. Marţi dimineaţă, Ministerul rus al Apărării a precizat că trupele sale sunt în stadiul de pregătire pentru retragere.
Acuzată de Rusia că susţine rebeliunea armată, Rusia ar dispune, potrivit Occidentului, de 40.000 de militari desfăşuraţi în apropierea frontierei ucrainene, în cadrul unor manevre militare. Această demonstraţie de forţă a alimentat în Ucraina, în Europa şi în SUA teama de o invadare a Ucrainei după alipirea în martie a Crimeii la Rusia, la capătul unei desfăşurări de forţe ruse în peninsulă după un referendum.
Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat din nou marţi importanţa crucială a alegerilor prezidenţiale prevăzute duminică în Ucraina. ‘Este o etapă decisivă şi o şansă veritabilă pentru un nou start în Ucraina’, a declarat el în cadrul conferinţei de presă comune cu Andrii Deşciţa.
‘Sperăm că aceste alegeri vor fi începutul unei stabilizări a Ucrainei’, a spus el, recunoscând totuşi existenţa unor ‘riscuri reale’. ‘În anumite regiuni din estul Ucrainei, separatiştii vor să împiedice desfăşurarea alegerilor’, şi-a exprimat el regretul.