‘O astfel de operaţiune ar fi afectat populaţia civilă, concetăţeni ai noştri’, a spus Klimkin, argumentând opţiunea Kievului pentru o rezolvare politică la conflictul din estul prorus al ţării prin grija pentru populaţia civilă din zonă.
Autorităţile ucrainene, a spus el, intenţionează să respecte în continuare regimul de încetare a focului (instituit în baza acordurilor de la Minsk) şi să caute o soluţie politică la conflict.
Cu toate acestea, şeful diplomaţiei Kievului a avertizat că, în cazul în care rebelii, susţinuţi de Rusia, vor începe să atace din nou poziţiile armatei ucrainene, aceştia vor primi o ripostă demnă, având în vedere că, în ultimul timp, capacitatea de luptă a forţelor armate a crescut în mod semnificativ.
‘Astăzi, în rândurile armatei ucrainene se află mii de soldaţi care ştiu să lupte, şi au demonstrat aceasta’, a menţionat ministrul de externe ucrainean.
În acelaşi interviu, Pavlo Klimkin a specificat că Ucraina, care se confruntă cu o agresiune din partea Rusiei, va avea nevoie în curând de un sprijin financiar suplimentar din partea Occidentului, având în vedere situaţia economică dificilă din ţară.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk anunţase încă la începutul lunii octombrie că Ucraina va cere FMI suplimentarea ajutorului financiar, care se ridică deja la 17 miliarde de dolari, pe fondul unor dificultăţi majore economice, amplificate de conflictul din estul Ucrainei.
FMI a deschis în aprilie pentru Ucraina o linie de credit de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui program internaţional de sprijin, care totalizează 27 de miliarde de dolari, cerând în schimb Kievului punerea în practică a unor ample reforme.