Kievul se așteaptă ca următorul pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei să cuprindă și compania Rosatom
După discuţiile cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, şeful executivului ucrainean a spus că sectorul energiei nucleare din Rusia ar trebui să facă, la rândul său, obiectul sancţiunilor decise de UE.
Rusia a ocupat centrala nucleară din Zaporojie, aflată în sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar preşedintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom.
Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.
”Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusiei”, a scris Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
”Ne aşteptăm ca al 10-lea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei”, a explicat el.
Deşi UE a înăsprit gradual sancţiunile împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia contra Ucrainei, blocul comunitar nu a impus sancţiuni în mod direct asupra Rosatom.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat constant îngrijorarea faţă de bombardarea centralei Zaporojie, de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.