În cadrul RESS, şcoală care în 14 ani a pregătit peste 10.000 de cursanţi, sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special cea eoliană şi cea solară fotovoltaică.
Totodată, centrul primeşte în vizită şi elevi, contribuind la implementarea proiectelor educaţionale privind schimbările climatice şi mediul în şcoli, inclusiv Săptămâna Verde.
„Pentru noi, în România, este o zonă foarte importantă, în condiţiile în care vrem să extindem considerabil zona de regenerabile, asta din mai multe motive, vrem să protejăm mediul, vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, vrem să dispunem de cât mai multă energie din surse regenerabile, în principal aici vorbim despre eolian, adică să recoltăm energia vântului şi despre fotovoltaice, adică să recoltăm energia solară. Ne aflăm aici, lângă Constanţa, în Dobrogea, unde condiţiile naturale sunt propice, avem şi foarte mult soare, şi foarte mult vânt şi, în mod natural, regenerabilele au luat un avânt semnificativ aici, în zonă”, a declarat şeful statului.
Conform acestuia, numărul centrelor precum RESS trebuie extins, fiind nevoie de specialişti în domeniul energiei verzi.
„După părerea mea, astfel de centre trebuie extinse, în condiţiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile, asta însemnând şi în stil industrial, dar în acelaşi timp înseamnă şi individual. Tot mai mulţi români vor dori să-şi transforme felul în care generează sau consumă energie. Există o tendinţă clară, sprijinită şi prin fonduri europene, de a amplasa de exemplu panouri fotovoltaice pe case, pe blocuri, iar noi, ca stat, încurajăm puternic această tendinţă”, a afirmat Klaus Iohannis.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, formarea competenţelor pentru tranziţia climatică şi cooperarea internaţională în materie de educaţie pentru climă sunt obiective importante care fac parte din viziunea preşedintelui Iohannis pentru un mediu mai curat.
„Având în vedere atingerea neutralităţii climatice la nivelul Uniunii Europene până la mijlocul acestui secol, cererea de pe piaţa muncii pentru profesionişti în domeniul energiei verzi este în creştere. Nevoia de a găsi specialişti calificaţi este resimţită inclusiv de cetăţenii interesaţi de investiţii în energie regenerabilă pentru propria locuinţă. (…) Securitatea energetică şi posibilitatea ca cetăţenii să poată beneficia de energie la un preţ accesibil sunt esenţiale pentru bunăstarea şi dezvoltarea societăţii noastre şi depind în mare măsură de reuşita proiectelor care urmează să fie derulate.
Pentru a putea realiza investiţiile în noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile, aşa cum sunt prevăzute de programe guvernamentale, inclusiv PNRR, este fundamental să dispunem de resursă umană calificată, care să asigure implementarea cu succes a acestor proiecte vitale”, a arătat, printr-un comunicat de presă, Administraţia Prezidenţială.
Sursa foto: Presidency.ro