Klaus Iohannis: România are o șansă de a intra în Schengen, dar nu o garanție. Propunerea Comisiei de plafonare a prețului gazelor e bună, o agreăm (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 20 oct. 2022, 17:43
Klaus Iohannis: România are o șansă de a intra în Schengen, dar nu o garanție. Propunerea Comisiei de plafonare a prețului gazelor e bună, o agreăm (Video)

„Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre am întreprins foarte multe demersuri”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Iohannis a salutat votul din Parlamentul European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, subliniind că este un vot politic.

„Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”, a precizat Iohannis.

El a amintit de misiunea de evaluare care a fost în România, arătând că rezultatul este foarte bun pentru ţara noastră.

„Din informaţiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România. Evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta, însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare foarte bine clarificate, probabil chiar şi unele tehnice, dar în special unele politice şi pentru asta toată lumea este implicată la maxim”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Despre plafonarea prețurilor la energie

Președintele a mai spus joi că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri.

„Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari. Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei”, a spus şeful statului.

El a subliniat că este nevoie ca măsurile să fie gândite pentru viitor.

„Nu putem să venim la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, şi asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum”, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că România agreează propunerile venite de la Comisie.

„În ceea ce priveşte achiziţia comună, ea este pe bază voluntară, deci cine doreşte va putea să intre, iar noi vom solicita ca acest ‘vom putea’ să rămână realmente deschis pentru toată lumea, deci să fie o platformă accesibilă real pentru toţi, fiindcă aici vor intra firmele private, nu intră statele. Iar companiile sau statele care au contracte în altă parte probabil îşi vor continua aceste contracte. Platforma nu este gândită să îi scoatem pe unii din contracte şi să intrăm noi, platforma este gândită pentru a aduce noi resurse în Europa”, a explicat el.

Preşedintele a spus că România este de acord cu mecanismul de solidaritate şi că îşi exprimă interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze. El a explicat că detaliile tehnice sunt încă în lucru.

„Este un pachet foarte mare şi foarte tehnic care a fost prezentat de Comisie, dar, ca principiu, pot să vă spun da, ne convine şi dorim să intrăm”, a afirmat Iohannis.

Despre Legile justiției votate de Parlament

Klaus Iohannis a precizat că noile legi ale justiţiei care au fost adoptate recent de Parlament sunt bune şi a arătat că le va promulga dacă vor trece de Curtea Constituţională a României (CCR).

„MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult, în paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi şi dacă evaluările vor fi pozitive aşa cum mă aştept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului şi intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre”, a spus Iohannis.

Şeful statului a mai arătat că va promulga legile justiţiei dacă vor trece de CCR.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, iar până pe 27 decembrie se vor înregistra precipitaţii în aproape......
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...