Ambasadorul SUA, Hans Klemm, apreciază că achiziţia rachetelor Patriot va avea un „impact profund” pentru securitatea României şi pentru NATO.
„De fapt, acesta este cel mai performant sistem de armament defensiv. Va oferi protecţie în cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru România, ci indirect va contribui şi la apărarea ţărilor vecine şi a întregii alianţe NATO. Această măsură face parte din angajamentul României de a investi 2% din PIB pentru apărare, angajament pe care Statele Unite îl susţin cu tărie. Rachetele Patriot nu sunt singurele echipamente pe care România le va achiziţiona ca urmare a acestui angajament de a aloca 2%, însă ele reprezintã o componentă vitală a deciziei României de a-şi îmbunătăţi apărarea”, a declarat Hans Klemm.
Întrebat dacă el crede că „există vreun risc ca acest lucru să crească tensiunile cu Rusia”, ambasadorul SUA a răspuns: „Nu există absolut niciun motiv pentru ca acest lucru să se întâmple, capacităţile pe care România le achiziţioneazã sunt strict defensive”.
Hans Klemm a vorbit şi despre viitorul de peste 20 de ani al parteneriatului strategic, pe care îl vede în „investiţii în securitatea României, a regiunii Mării Negre şi în cea transtlantică”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 15 iulie, că achiziţionarea rachetelor Patriot se face pentru ca România să aibă o armată dotată mai bine şi mai eficient, în scop defensiv, şi pentru a garanta securitatea românilor.
„Trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziţii, noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotaţi, ca armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente, (…) pentru a garanta securitatea românilor”, a spus Iohannis, la Cincu.
Premierul Mihai Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. În acest context, Adrian Ţuţuianu a precizat că o decizie în privinţa tipului de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program, menţionând că există şi alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.
„Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.