Klemm: SUA caută investitori străini. Încurajăm companiile româneşti să meargă pe cea mai mare piaţă din lume

Economica.net
02 10. 2018
sua_romania_765849576584930_16343900

„Dacă l-am întreba acum pe preşedintele meu, el ar spune că, din toate atribuţiile mele economice, cel mai important este să încurajez românii să ia în calcul să investească în Statele Unite şi să creeze joburi în SUA, să întărească relaţiile dintre cele două ţări”, a afirmat Klemm.

El a amintit că una dintre modalităţile prin care SUA caută să atragă investitori din toată lumea este conferinţa Select USA, care are loc la Washington o dată pe an şi care reuneşte agenţii de dezvoltare, oficiali şi antreprenori, pentru a promova oportunităţile şi sprijinul pe care îl găsesc firmele străine pe piaţa americană.

„Anul acesta, conferinţa a avut loc în iunie şi a reunit peste 3.000 de participanţi din 62 de ţări. Acum doi ani, în 2016, au participat patru persoane din România. Anul trecut, au mers 30 de români, inclusiv Ilan Laufer, care era ministrul Mediului de Afaceri, iar în acest an din România au participat peste 50 de reprezentanţi, fiind a cincea cea mai mare delegaţie şi cea mai mare din Uniunea Europeană, cu 50 de participanţi”, a continuat diplomatul american.

Klemm a apreciat că există semne că economia României creşte sănătos şi a reiterat faptul că oamenii de afaceri români sunt aşteptaţi să investească în SUA, cea mai mare şi cea mai competitivă piaţă din lume.

Programul Smart Start USA are un buget de 500 de milioane de dolari pentru finanţarea firmelor româneşti care vor să se extindă pe piaţa americană. Obiectivul principal al programului este crearea primului ecosistem din România dedicat creşterii exportului şi internaţionalizării companiilor cu capital românesc, cu acces prioritar pe piaţa Statelor Unite ale Americii.

Programul poate finanţa anual 10.000 de firme româneşti.

„Companiile au termen până la finele anului să se înscrie în aplicaţie. Fiecare companie poate beneficia de un credit financiar de 200.000 de dolari, cu un aport propriu de cel puţin 15%, iar durata de implementare va fi de şapte ani. Una dintre condiţii este ca respectiva firmă să nu aibă datorii la bugetul de stat”, a spus Ilan Laufer, iniţiatorul şi coordonatorul programului.

În grila de punctaj, companiile din sectorul de producţie au 30 de puncte, cele din industriile creative – 25 de puncte, serviciile – 20 de puncte, iar comerţul – 15 puncte. Dacă au avut profit în 2017, firmele mai primesc 10 puncte şi alte 10 dacă au fost pe plus şi în acest an. Cifra de afaceri contează şi ea – 10 puncte în plus pentru afaceri între 50.000 – 100.000 de dolari şi alte 10 puncte peste 100.000 de dolari.

Primesc 10 puncte suplimentare cei care direcţionează 70% din valoarea planului de afaceri către echipamente şi soft. Producţia în România aduce alte 10 puncte în plus. Aportul propriu de 15% înseamnă 5 puncte, între 15% şi 20% – 10 puncte şi peste 20% – 15 puncte.

Programul este implementat cu ajutorul a trei bănci, Piraeus Bank, BCR şi Banca Transilvania.

Lansarea platformei va fi urmată de o caravană de informare în peste 30 de oraşe din ţară.