Kliciko: Ucraina a fost întotdeauna neutră. Aceasta a fost o greşeală
‘Înainte, Ucraina avea garanţii de securitate din partea ţărilor care au semnat Memorandumul de la Budapesta şi de aceea noi am renunţat la armele nucleare. Astăzi, însă, toate aceste ţări care înainte garantau integritatea noastră teritorială nu ne mai pot ajuta, iar Ucraina trebuie să găsească o altă cale pentru a-şi apăra strategia politică. Prin aceasta am în vedere că nu se poate exclude apropierea Ucrainei de NATO’, a precizat Kliciko.
În opinia politicianului, statutul special al regiunilor estice ale Ucrainei ‘se poate referi la anumite cerinţe economice, însă acolo nu va fi niciodată nicio autonomie’. Astfel, Kievul ar putea face anumite concesii pentru a menţine regiunea în componenţa ţării şi, în acest scop, cel mai important şi mai eficient mijloc este, în opinia lui Kliciko, ‘succesul economic’. ‘Nu contează în ce parte a Ucrainei trăiesc oamenii: fiecare cetăţean vrea să aibă condiţii de viaţă normale, mai exact un loc bun de muncă, un salariu onorabil şi un bun sprijin social. Aceasta este cu adevărat important, restul a fost amplificat în mod artificial’, a spus primarul Kievului.
De altfel, potrivit lui Kliciko, conflictul din estul Ucrainei ‘nu ar fi avut loc niciodată fără finanţare, fără livrări de arme de către Rusia şi fără soldaţi ruşi’.
Vitali Kliciko a comentat şi ideea construirii unui zid de apărare de-a lungul graniţei ruso-ucrainene. ‘În realitate, aceasta nu a fost ideea mea. Construirea unui zid într-o lume modernă este curat Ev Mediu. În lumea actuală, aşa-zisul ‘zid’ înseamnă o armă modernă, o economie puternică şi o muncă politică. Toate acestea sunt mult mai eficiente decât un zid obişnuit’.
De asemenea, în cadrul interviului a fost abordată tema ‘războiului gazului’ dintre Ucraina şi Rusia. ‘Rusia îşi foloseşte resursele energetice în calitate de instrument politic în cadrul negocierilor. Acum, Ucraina plăteşte pentru gaz de două ori mai mult decât Germania, Polonia sau Franţa. De aceea, trebuie să încercăm să revenim la vechiul preţ’, a spus Kliciko.
În acelaşi timp, politicianul i-a îndemnat pe ucraineni să fie mai economi, exprimându-şi dezamăgirea faţă de faptul că ‘în Ucraina consumul de energie este de aproape două ori mai mare decât în multe ţări europene’. ‘Trebuie să scăpăm de această mare dependenţă de gaz’, a subliniat Kliciko, potrivit căruia ‘iarna actuală nu va fi una uşoară, însă ucrainenii nu vor îngheţa’.