KLM reduce numărul zborurilor și vinde mai puține bilete pentru a elimina întârzierile și anularea curselor

21 07. 2022
KLM

Este deja cunoscut faptul că majoritatea companiilor aeriene înregistrează întârzieri și chiar anulări ale zborurilor cauzând prejudicii pasagerilor care au plătit bilet.

Cauzată de majorarea bruscă a numărului de pasageri după pandemie, dar și de lipsa de personal a companiilor, această situația generează zilnic probleme atât în avioane cât și în aeroporturi.

Deși nu sunt mulți șefi de companii care recunosc că poartă întreaga vină pentru situația actuală pentru că au decis disponibilizări în perioada pandemiei iar, ulterior, au vândut mai mult decât puteau transporta avioanele din flotă sau reușeau să deservească firmele cu care au încheiat contracte în aeroporturi, există și excepții.

Marjan Rintel, președinte și CEO al KLM Royal Dutch Airlines, consideră că operatorii aerieni și aeroporturile din întreaga Europă „nu erau suficient de pregătite pentru a face față unui număr de pasageri în creștere rapidă. Acest lucru i-a afectat și pe mulți pasageri KLM și îmi cer scuze sincer”.

Dincolo de scuze, șefa KLM notează că operatorul aerian a luat mai multe decizii pentru a readuce situația la normal cât mai repede. Astfel, a fost redus numărul de zboruri „pentru a reveni la serviciile de încredere și calitatea la care vă puteți aștepta de la KLM”.

Mai exact, spre deosebire de alți șefi de companii aeriene, Marjan Rintel este dispusă să piardă o parte dintre banii încasați pe bilete pentru a fi sigură că pasagerii care zboară cu KLM beneficiază de serviciile plătite.

Mai mult chiar, ea menționează că „nu vindem toate locurile disponibile pentru a păstra câteva pentru pasagerii care au pierdut un zbor sau cărora le-a fost anulat zborul inițial. Dacă este necesar, aplicăm aceeași politică și bagajelor”.

Cum întârzieri majore se manifestă și în aeroporturi, la birourile de check-in și control al bagajelor sau al documentelor, KLM a extins timpii de transfer între zboruri. Astfel, Marjan Rintel speră să ofere pasagerilor mai mult timp pentru a efectua procedurile de transfer la aeroportul Schiphol din Amsterdam și să reducă stresul călătorilor și al personalului de la aeroport.

Pe lângă deciziile curajoase ale celor de la KLM, oficialii aeroportului Schiphol, baza operatorului aerian olandez, au impus anumite restricții pasagerilor. Astfel, în aeroport nu se permite accesul pasagerilor cu mai mult de patru ore înaintea zborului. Această decizie, aparent ciudată, are ca scop oprirea în afara aeroportului a celor care ajung prea devreme – unii speriați de problemele deja cunoscute ale zborurilor – și provoacă aglomerări.

Cu siguranță, rămâne de văzut ce efecte vor avea deciziile celor de la KLM și Schiphol, însă este cert că operatorii aerieni trebuie să găsească rapid soluții pentru a nu mai anula sau întârzia zboruri și pentru a fluidiza traficul din aeroporturi.