KMGI: Suntem o victimă colaterală în dosarul privatizării Petromidia. Înţelegerea cu chinezii nu este afectată de sechestru
„Nu ar trebui să fie afectată înţelegerea cu chinezii. KMGI nu a comis nicio infracţiune. Este o victimă coletarală”, a menţionat Zhangulov, care a precizat că luni a aflat oficial că societatea KMGI a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul privatizării Rompetrol Rafinare.
Oficialul KMGI a mai spus că nu îşi face griji cu privire la investiţiile grupului kazah în România, întrucât acestea sunt protejate de tratate internaţionale. „Sperăm că nu vor fi acţiuni ale autorităţilor române care să încalce aceste tratate”, a continuat Zhangulov.
El şi-a exprimat încrederea ca tranzacţia cu investitorii chinezi va continua, în ciuda problemelor cu DIICOT. Acesta este convins că autorităţile române vor susţine investiţiile chineze şi kazahe în România, amintind că cei mai mari investitori din Europa sunt chinezii.
Reprezentantul KMGI a mai spus că nu a primit nicio reacţie negativă din partea autorităţilor şi, în special, a Ministerului Energiei cu privire la vreo clauză din Memorandumul încheiat cu statul român.
Reprezentanţii companiei KazMunayGas International NV s-au prezentat marţi la sediul DIICOT, ei fiind citaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că societatea a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul Rompetrol.
Procurorii DIICOT au pus luni sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.
Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGaz International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD şi 34.941.924 de euro.