KMGI: Vom folosi toate mecanismele legale pentru a proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei Rompetrol

KazMunayGas şi KMG International nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate în comunicatul de presă al DIICOT, referitoare la activităţi din perioada 1998 - 2003, la momentul achiziţiei acţiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007), precizează reprezentanţii KMGI, într-un comunicat remis AGERPRES, subliniind că vor folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât şi internaţional, pentru a proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 09 mai 2016, 17:02
KMGI: Vom folosi toate mecanismele legale pentru a proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei Rompetrol

‘Astăzi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA şi Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părţi responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluţii pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice şi a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziţionat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligaţiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât şi KMGI, nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activităţi din perioada 1998 – 2003) la momentul achiziţiei acţiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)’, se menţionează în comunicat.

Citeşte şi: Sechestru peste sechestru pe bunurile rafinăriei Petromidia. DIICOT anchetează privatizarea, prejudiciu estimat la 3 mld. lei

Reprezentanţii KMGI îşi exprimă încrederea că, în colaborare cu autorităţile române, investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid şi va fi gestionată corect din punct de vedere al comunicării, astfel încât activităţile şi reputaţia companiei să nu fie afectate şi îşi afirmă deschiderea de a colabora cu Guvernul şi autorităţile române pe tot parcursul acestei investigaţii.

De asemenea, aceştia informează opinia publică şi partenerii companiei că activităţile rafinăriei Petromidia şi ale staţiilor de carburanţi Rompetrol nu vor fi afectate.

KMG International a realizat investiţii în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piaţa locală, în operaţiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajaţi din România. Grupul a plătit în perioada 2007 – 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român.

Totodată, KMG International şi-a asumat faţă de Guvernul român dezvoltarea unui fond de investiţii mixt româno-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari şi urmărind o ţintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă.

KMG International aşteaptă din partea Guvernului român parcurgerea unor paşi administrativi necesari pentru înfiinţarea entităţii de proiect a fondului de investiţii, în timp ce proiecte în valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate şi sunt pregătite pentru a fi transferate către fond şi pentru a fi dezvoltate în România.

Conform unor surse judiciare, reprezentanţii companiei KazMunayGas au fost citaţi marţi la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol.

Procurorii DIICOT vor pune luni sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acţiuni, dar şi pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Pe 17 martie, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara că dosarul Rompetrol, disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu, are 3.100 de volume şi estima că se vor vedea ‘progrese’ cu privire la această speţă.

‘Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupă tot subsolul instituţiei. (…) Se lucrează destul de intens în acest dosar, a făcut şi obiectul Inspecţiei Judiciare, este în atenţia conducerii DIICOT odată cu alte câteva zeci de dosare în acest moment. (…) Dosarul e o disjungere (…). E un dosar care implică foarte multă pricepere. E un procuror desemnat care se ocupă îndeaproape zilnic de acest dosar şi cred că în perioada următoare vom vedea progrese. Cred că discutăm de nivelul lunii următoare. Aşteptăm din acel dosar să avem o schimbare de încadrare juridică şi o extindere, dar nu aş vrea să antamez’, declara, atunci, Horodniceanu.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acţiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanţa în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligaţiuni subscrise de stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, cu suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunţat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...