Konieczny, FP: CNVM întârzie listarea la Varşovia a Fondului Proprietatea

Economica.net
25 10. 2012
cnvm_09256400

„Aşteptăm în continuare ca CNVM să modifice regulamentele interne care să permită stabilirea legăturii între Depozitarii Centrali din România şi Polonia. La acest moment, această problemă este în afara controlului Fondului şi aşteptăm să vedem modificările celor două regulamente şi a regulamentul Depozitarului Central pentru ca legatura să fie posibilă. După mai bine de un an fără niciun progres în această direcţie, nu mai este o chestiune de răbdare, ci o nerespectare clară a unei decizii comerciale, care a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de către acţionarii Fondului”, a declarat Konieczny pentru MEDIAFAX.

Administratorul Fondului a recomandat, în iulie 2011, acţionarilor listarea la bursa din Varşovia în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discuţii cu mai multe bănci de investiţii şi cu autorităţile de reglementare din România şi Polonia, dar şi cu depozitarii centrali din cele două ţări pe tema listării secundare a Fondului.

Propunerea nu a mai fost însă discutată într-o AGA, în noiembrie 2011, iar apoi în aprilie 2012 acţionarii au aprobat de principiu listarea la bursa din Polonia. În luna iunie a acestui an, acţionarii au dat votul final pentru cotarea Fondului Proprietatea pe piaţa de la Varşovia, însă planul propus de Franklin Templeton nu mai cuprindea şi vânzarea de acţiuni. Aprobarea finală a fost dată atunci de 99,5% din acţionarii prezenţi la AGA.

Managerul Fondului Proprietatea se declară surprins că CNVM nu înţelege că listarea la Varşovia va atrage atenţia investitorilor atât asupra acţiunilor FP, cât şi spre alte companii româneşti.

„Am prezentat argumentele noastre şi am arătat care sunt beneficiile listării secundare pentru piaţa din România, precum posibilitatea atragerii de noi investitori pentru alte companii româneşti. Listarea secundară a Fondului Proprietatea vizeaza atragerea unei cereri suplimentare pentru acţiunile Fondului, dar promovează în egala măsură şi piaţa locală, şi suntem surprinşi că CNVM nu înţelege acest lucru. Continuăm eforturile noastre pentru a ne asigura că decizia acţionarilor noştri este pusă în aplicare cât mai curând”, a spus Konieczny pentru MEDIAFAX.

El consideră că listarea secundară nu este împiedicată de procesele deschise de un acţionar minoritar, avocatul Ioana Sfîrăială.

Sfîrăială a contestat aproape toate deciziile AGA luate de acţionarii Fondului Proprietatea din octombrie 2010, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, dar şi răscumpărarea unui pachet reprezentând 8% din acţiunile Fondului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în urmă cu două săptămâni, irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului Proprietatea din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP. Decizia instaţei a venit într-un proces deschis de un mic acţionar al Fondului, avocatul Ioana Sfîrăială.

Ulterior, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu actualul Act Constitutiv, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Konieczny spune că programul pentru răscumpărarea de acţiuni va putea începe imediat ce litigiul declanşat de Sfîrăială este finalizat şi decizia acţionarilor este înregistrată la Registrul Comerţului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

„Este dezamăgitor să vedem cum acest acţionar acţionează împotriva intereselor Fondului, blocând implementarea deciziei de răscumpărare de acţiuni, care a fost votată cu o majoritate covârşitoare de către restul acţionarilor. Cu toate acestea, sperăm că acest litigiu se va încheia în curând şi vom putea demara programul de răscumpărări până la finalul anului”, a adăugat el.

Totodată, managerul Fondului Proprietatea a afirmat că sunt unii investitori interesaţi să cumpere participaţii la companiile energetice pe care FP a anunţat în martie că vrea să le vândă.

„Există părţi interesate de anumite companii de pe această listă, dar având în vedere că procesul este în derulare, nu putem comenta mai mult pe marginea acestui subiect. Sperăm să existe câteva tranzacţii încheiate până la sfârşitul anului”, a declarat el.

La începutul lunii martie, Fondul Proprietatea a anunţat că ar putea vinde acţiunile deţinute la Electrica, precum şi la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participaţii evaluate atunci la 527,6 milioane euro. Tranzacţiile ar urma să fie intermediate de Citigroup Global Markets Limited.

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deţine în prezent participaţii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) şi Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar şi la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).