Konieczny, în Wall Street Journal: FP, listare secundară la Londra în mai, pentru a îmbunătăţi accesul investitorilor

Economica.net
07 04. 2015
greg_konieczny_nou_19837300

Grzegorz Konieczny a precizat că prin această listare managerii speră să deschidă Fondul Proprietatea pentru o gamă extinsă de investitori care în prezent au un acces limitat pe piaţa din România.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Potrivit Wall Street Journal, în perioada 2011-2014, evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea pe bursa de la Bucureşti a fost spectaculoasă, în condiţiile în care preţul acţiunilor a crescut de peste două ori în valoare. Prin listarea de la Londra, administratorul Fondului Proprietatea speră să atragă mai mulţi investitori şi să urce preţul de tranzacţionare.

În paralel însă, şi Bursa de Valori de la Bucureşti încearcă să-şi extindă baza de investitori. Cu ocazia unei întâlniri cu investitorii care a avut loc săptămâna trecută la New York, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a declarat pentru WSJ că obiectivele bursei sunt atragerea de noi investitori instituţionali şi trecerea de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă. „Pentru România, obţinerea statutului de piaţă emergentă ar creşte în mod semnificativ intrările de capital şi investiţiile pe piaţa locală”, a spus Sobolewski.

Una din problemele cheie pe care România a încercat să le rezolve pentru a atrage mai mulţi investitori este corupţia. Jacques Tohme, partener la Ridgewood Advisors, crede că eforturile autorităţilor române încep să dea roade. „Corupţia a fost obstacolul principal care a stat în calea eforturilor României de a atrage investiţii private însă în ultimii patru ani am văzut o accelerare a eforturilor României de a întări statul de drept”, a spus Tohme. În consecinţă, fondurile americane de investiţii au început să fie interesate de România, peste 50 de astfel de fonduri luând parte la reuniunile de la New York, un număr semnificativ mai mare decât cel înregistrat la un eveniment similar care a avut loc în urmă cu un an.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Fondul Proprietatea (FP), Swiss Capital şi Auerbach Grayson au prezentat investitorilor din SUA, în cadrul celui de-al doilea eveniment Romania Investors Days, la New York, oportunităţile de investiţii în România.