‘În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA a transmis (…) cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Cererea procurorilor anticorupţie are în vedere faptul că (…) s-a emis ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de Adrian Gurzău’, se precizează într-un comunicat al DNA.
Potrivit DNA, în dosar există date şi probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupţie.
‘În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi, începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar’, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, contractul respectiv a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu Angela Toncescu. Contractul avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relaţii cu clienţii, info-line, contact center vânzare şi marketing, pe o durată minimă de cinci ani.
‘Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute’, se menţionează în comunicatul DNA.
În schimbul acestor promisiuni şi al încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta ar fi constat în influenţarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.
‘Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deşi, prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvenţă a SC Carpatica Asig SA’, mai susţin procurorii anticorupţie.
În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Angela Toncescu, Dan Hosu şi Ion-Sorin Tatu. Cei trei au fost prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.