Kovesi: De multe ori când instituţiile de control sesizează DNA aflăm din presă. Raportul-după câteva săptămâni
Ea a fost prezentă la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracţiunii: de la prejudiciu până la confiscare şi a celei de-a doua ediţii a Indexului Sustenabilităţii DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.
‘Un alt criteriu extrem de important pentru noi vizează rolul instituţiilor de control, care este o noutate în acest studiu. Într-adevăr, din punct de vedere statistic, sesizările pe care noi le-am primit de la aceste instituţii de control în ultimii ani au crescut, însă şi aici avem anumite dificultăţi şi aş pleca de la două exemple concrete. În primul rând, de foarte multe ori când aceste instituţii de control constată diverse încălcări ale legii şi sesizează DNA aflăm acest lucru din presă şi raportul îl primim eventual după câteva săptămâni, timp în care noi suntem bombardaţi cu întrebări din partea presei dacă am început ancheta, dacă ne-am sesizat, pe cine vizează ancheta şi noi nici măcar nu am primit documentul oficial. Pe de altă parte, şi această chestiune de a anunţa public momentul în care ai sesizat DNA poate ridica anumite întrebări. Este foarte dificil să faci o anchetă atunci când persoanele care sunt investigate ştiu ce anume fapte urmăreşti, ce anume documente urmăreşti să ridici, pentru ce îi cercetezi, devine extrem de dificil să faci anchetă în aceste condiţii’, a afirmat Kovesi.
Potrivit şefei DNA, problema cea mai importantă atunci când este vorba despre rolul instituţiilor de control pleacă de la asumarea unei decizii.
‘Am primit în unele situaţii rapoarte prin care s-au constatat diverse încălcări ale legii, trimise spre informare la DNA. Nu există noţiunea aceasta în Codul de procedură penală ‘spre informare’. Toate aceste instituţii de control au departamente juridice, au foarte mulţi consultanţi juridici, consilieri juridici, care sunt angajaţi şi care trebuie să-şi asume răspunderea şi în momentul în care ai un astfel de raport de control să-l trimiţi la DNA ca sesizare în conformitate cu dispoziţiile din Codul de procedură penală’, a explicat Kovesi.
Ea a adăugat că de foarte multe ori procurorii sunt puşi în situaţia să se sesizeze din oficiu. ‘Suntem puşi de foarte multe ori în situaţia când primim astfel de rapoarte spre informare să ne sesizăm din oficiu, să studiem volume şi foarte multe documente, sunt sute de documente care sunt ataşate unui astfel de raport ceea ce înseamnă şi o cheltuire a resurselor şi o cheltuială de timp, în condiţiile în care aceste instituţii de control trebuie să-şi asume o decizie, iar compartimentul juridic al acestora trebuie să-şi asume o astfel de sesizare’, a punctat procurorul-şef al DNA.