Kovesi despre amnistie şi graţiere: Inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, banii rămân în buzunarul lor

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat marţi AGERPRES, că adoptarea unei legi privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt de competenţa DNA va influenţa lupta anticorupţie, motivând că 'inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor'.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 15:02
Kovesi despre amnistie şi graţiere: Inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, banii rămân în buzunarul lor

Ea vorbeşte şi despre dezbaterea publică privind o eventuală lege a răspunderii magistratului, care, în opinia şefei DNA, nu este altceva ‘decât o încercare de a intimida sistemul judiciar în ansamblu’.

‘În acelaşi timp, am observat un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA, inculpaţi din dosarele noastre sau persoane care susţin aceste persoane şi care, în mod sistematic, au atacat instituţia, au atacat procurorii de caz, au atacat sistemul judiciar în ansamblu. Deci, asistăm la un asalt asupra justiţiei care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărţuirea magistraţilor’, susţine Kovesi.

Cât priveşte relaţia cu SRI, procurorul-şef al DNA spune că este una instituţională.

‘Eu nu cred că instituţiile publice în România au fost înfiinţate ca fiecare, în mod separat, să acţioneze. E nevoie de colaborare. Aşa cum inculpaţii se întâlnesc şi se constituie de multe ori în grupuri organizate şi se înţeleg cum să comită o infracţiune, aşa şi instituţiile statului trebuie să combată anumite fenomene infracţionale colaborând’, explică Kovesi.

În interviul acordat AGERPRES, şefa DNA face precizări şi cu privire la acuzaţiile care au fost lansate în spaţiul public de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

AGERPRES: În contextul scandalului care a cuprins România, cât de afectată a fost activitatea DNA?

Laura Codruţa Kovesi: O să vedem acest lucru. Din perspectiva noastră, noi continuăm investigaţiile, facem dosare, facem trimiterile în judecată, mergem în instanţă, ne susţinem cauzele, suntem atenţi la ceea ce avem de făcut, nu la ce se discută în spaţiul public.

AGERPRES: V-au comunicat procurorii că au resimţit acest scandal ca o presiune?

Laura Codruţa Kovesi: Eu nu m-aş rezuma doar la acest scandal, cum îi spuneţi dumneavoastră, din ultimele zile. Eu m-aş rezuma la atacurile care sunt pe sistemul de justiţie încă de anul trecut, din primăvară. Să nu uităm că au existat firme plătite cu bani foarte mulţi, peste un milion de euro, să facă campanii de denigrare, de intimidare şi de hărţuire a procurorilor din DNA, şi nu numai. În acelaşi timp, am observat un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA, inculpaţi din dosarele noastre sau persoane care susţin aceste persoane şi care, în mod sistematic, au atacat instituţia, au atacat procurorii de caz, au atacat sistemul judiciar în ansamblu. Deci, asistăm la un asalt asupra justiţiei care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărţuirea magistraţilor. Sigur că acest lucru are un efect în interiorul sistemului judiciar, însă nu ne intimidăm, o să ne continuăm activitatea. Faţă de aceste atacuri, noi am sesizat în mod constant CSM, au fost peste 14 sesizări transmise Consiliului anul trecut, am sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru 12 emisiuni. În acest an, din nou am sesizat procurorul general, Consiliul Superior al Magistraturii, am sesizat ministrul de Justiţie şi, bineînţeles, am sesizat şi noul Consiliu Superior al Magistraturii, pentru că este un asalt fără precedent asupra sistemului judiciar în ansamblu.

AGERPRES: Legat de aceste afirmaţii şi acuzaţii, DNA a făcut dosare la cererea SRI sau a vreunui politician?

Laura Codruţa Kovesi: Nu, doar în situaţia în care un politician a depus o sesizare scrisă la DNA, acel denunţ, acea sesizare, acea plângere a constituit temei pentru deschiderea unui dosar penal. După cum am afirmat de atâtea ori şi am spus în spaţiul public, procurorii din DNA sunt independenţi în activitatea lor. Ei decid ce soluţii dau în dosare. Sigur, noi nu putem să decidem ce dosare deschidem. Dacă primim plângeri sau sesizări, suntem obligaţi să le înregistrăm şi am anunţat întotdeauna câte dosare au fost deschise ca urmare a unor sesizări sau plângeri, câte dosare au fost deschise din oficiu şi în niciun caz, nicio persoană din România nu poate să dea indicaţii procurorilor din DNA cum să soluţioneze un astfel de dosar.

AGERPRES: Ultimele acuzaţii care vă vizează, apărute în spaţiul public, spun că dumneavoastră şi domnul Florian Coldea sunteţi ofiţeri ai unui serviciu secret străin. Cum comentaţi?

Laura Codruţa Kovesi: Exclus acest lucru! Este o acuzaţie gravă şi mincinoasă. Deci, nu este adevărat.

AGERPRES: Aţi participat la evenimente private alături de politicieni? Sunt acuzaţii în spaţiul public, lansate nu doar de Sebastian Ghiţă, ci şi de Elena Udrea.

Laura Codruţa Kovesi: Aş face un comentariu general cu privire la toate aceste afirmaţii, pentru că este ciudat pentru mine să constat acum ce mulţi prieteni am avut, bineînţeles, în ghilimele. În calitatea mea instituţională, de-a lungul timpului, am fost invitată la anumite evenimente organizate de şefi de instituţii, organizate de instituţii publice, organizate de ambasade, evenimente publice sau evenimente mai restrânse, la care eu am şi participat. Am dat curs acestei invitaţii pentru că una din atribuţiile mele ca şef al DNA este şi aceea de a reprezenta instituţia. Deci, am participat la evenimente la care am fost invitată în calitatea mea instituţională şi la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment, ulterior au avut dosare penale în DNA sau la alte instituţii. Sigur, la astfel de evenimente, m-am întâlnit şi cu persoane care erau investigate de către DNA, mai ales evenimente publice. Însă, eu la astfel de evenimente unde sunt invitată, nu pot să cenzurez lista de invitaţi. Nu pot să spun: ‘O persoană vine sau nu vine că eu sunt din DNA şi persoana respectivă poate odată va fi investigată de DNA sau este investigată de DNA’. Dar acest lucru, faptul ca am participat la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice, nu înseamnă că mă face prietenă cu acele persoane. Nu înseamnă că, dacă este o poză de grup sau o poză făcută la un anumit eveniment, eu sunt prietenă cu toate persoanele din acel grup. Eu nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în concedii cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în excursii cu acesta. Nu am vorbit prin telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost şi nu sunt prietenă şi nici nu voi fi prietenă cu acesta.

AGERPRES: Dar la petreceri private sau de familie, aşa cum se vehiculează în spaţiul public?

Laura Codruţa Kovesi: Cred că o să fie singura dată când o să comentez ce fac eu în timpul liber, pentru că ceea ce se întâmplă în spaţiul privat al oricărui demnitar trebuie să rămână acolo. Însă, vă spun că la evenimente private, organizate de persoane care au dosare penale, au avut dosare penale sau care sunt investigate de DNA, nu am participat. Am participat la evenimente private organizate de şefi de instituţii sau de reprezentanţi ai unor instituţii publice, dar nu la evenimente organizate în mod privat de Sebastian Ghiţă sau de alte persoane pe care le cercetăm.

AGERPRES: Aţi declarat anul trecut că nu aţi fost, nu sunteţi şi nu veţi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă. Au existat întâlniri cu acesta, înainte ca el să aibă calitatea de inculpat?

Laura Codruţa Kovesi: Nu a existat niciun fel de întâlniri private în niciun loc. Deci, repet, întâlnirile pe care le-am avut au fost la sediul unor instituţii publice sau organizate de şefi ai unor instituţii publice, nu am avut întâlniri private. Cred că este a treia oară când am spus şi cred că, prin ceea ce am spus, am lămurit cu totul aceste subiecte.

AGERPRES: L-aţi cunoscut pe fostul premier Victor Ponta într-o podgorie deţinută de Sebastian Ghiţă?

Laura Codruţa Kovesi: Haideţi să verificăm istoricul evenimentelor publice. Aş vrea să reamintesc că, în primăvara anului 2009, am lansat o carte care avea ca titlu ‘Arestarea preventivă’. Lansarea de carte a avut loc la Academia Română şi vă rog să vă reamintiţi că, în primăvara anului 2009, domnul Ponta a venit şi a susţinut un mic discurs la acea lansare de carte. L-am invitat pentru că era preşedintele comisiei din Parlament care discuta la acel moment proiectul Codului penal şi al Codului de procedură penală. Vă reamintesc că, tot în aceeaşi perioadă, membri ai comisiei care făceau parte din acest grup de parlamentari care dezbăteau proiectele celor două coduri au fost invitaţi şi la Parchetul General. Este tot un eveniment public deci, ca atare, nu putem spune că în anul 2009, dacă a venit la susţinerea publică a unei cărţi publicate de mine şi a ţinut chiar un discurs, nu ne-am cunoscut. Sunt şi poze în spaţiul public când ne-am văzut. Cred că am răspuns la întrebare – când ne-am cunoscut.

AGERPRES: Dar nu la acea podgorie…

Laura Codruţa Kovesi: Dacă v-am spus că ne-am cunoscut în 2009… Vă rog să verificaţi imaginile care sunt publice.

AGERPRES: Ce relaţie are Laura Codruţa Kovesi cu SRI şi cât de des aţi mers la sediul central al Serviciului sau în alte spaţii ale acestuia?

Laura Codruţa Kovesi: Laura Codruţa Kovesi nu are niciun fel de relaţie cu SRI. Procurorul şef al DNA are relaţii instituţionale cu alte instituţii, inclusiv cu SRI. Toată colaborarea care a avut loc cu SRI, cu celelalte servicii de informaţii şi cu celelalte instituţii publice, a avut loc în temeiul legii şi în baza protocoalelor care au fost încheiate. Eu nu socotesc câte deplasări am la fiecare instituţie, nu ţin un grafic de câte ori pe zi merg la o instituţie sau la alta, dar mi se pare firesc, ca şi conducători de instituţii care au atribuţii oarecum complementare în combaterea fenomenului infracţional – că vorbim de Ministerul de Interne, că vorbim de instanţe, că vorbim de CSM, de Ministerul Justiţiei, ANAF, OLAF, toate instituţiile cu care noi ne întâlnim în activitatea noastră -, mi se pare firesc să existe întâlniri instituţionale şi să ne vizităm. Eu nu cred că instituţiile publice în România au fost înfiinţate ca fiecare, în mod separat, să acţioneze. E nevoie de colaborare. Aşa cum inculpaţii se întâlnesc şi se constituie de multe ori în grupuri organizate şi se înţeleg cum să comită o infracţiune, aşa şi instituţiile statului trebuie să combată anumite fenomene infracţionale colaborând.

AGERPRES: Toate aceste întâlniri în cadrul unor spaţii ale acestui serviciu au fost exclusiv pe parte instituţională?

Laura Codruţa Kovesi: Am fost invitată în calitatea mea instituţională, nu pentru că sunt Codruţa Kovesi, ci pentru că eram procuror general sau pentru că sunt şef la DNA.

AGERPRES: După apariţia unor acuzaţii făcute tot de Sebastian Ghiţă şi care au dus la suspendarea prim-adjunctului SRI Florian Coldea, DNA s-a sesizat pentru verificarea acestor informaţii?

Laura Codruţa Kovesi: Nu! Este treaba Serviciului Român de Informaţii să… Am înţeles din spaţiul public că s-a demarat o anchetă internă.

AGERPRES: Există vreo monitorizare a dosarelor DNA de către SRI, aşa cum susţin unii politicieni, magistraţi sau foşti magistraţi?

Laura Codruţa Kovesi: Cine ştie acest lucru să răspundă. Eu nu pot să răspund în locul altora. Cei care susţin aceste lucruri să explice ei. Pot să vă spun doar că dosarele prin care noi sesizăm instanţele de judecată sunt publice. Chiar şi dumneavoastră, jurnaliştii, urmăriţi când sunt termene în anumite procese, când se pronunţă instanţa şi dă anumite soluţii. Tot ce se judecă pe rolul instanţelor de judecată este public. Oricine accesează site-ul unei instanţe de judecată poate să vadă ce procese se judecă, când se judecă, la ce oră, în ce sală. Deci, sunt informaţii publice. Cei care susţin că există un alt fel de monitorizare cred că ei trebuie să răspundă. Nu am de unde să ştiu ce au avut ei în vedere când au făcut această afirmaţie şi îmi e foarte greu să o comentez.

AGERPRES: Dar la acest gen de monitorizare, cum spuneaţi, a termenelor de judecată, vi se pare firesc ca Serviciul să monitorizeze?

Laura Codruţa Kovesi: Nu ştiu! Dacă fac acest lucru, să răspundă cei care fac acest lucru. Repet, sunt informaţii publice, sunt informaţii care apar pe site, orice persoană care doreşte să ştie ce procese se judecă poate verifica.

AGERPRES: O eventuală graţiere şi amnistie ar duce la stoparea luptei anticorupţie? Astăzi, ministrul Justiţiei a spus că va discuta despre aceste legi cu premierul.

Laura Codruţa Kovesi: Categoric că, dacă o lege privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt date în competenţa de investigare a DNA va fi adoptată, categoric această lege va influenţa lupta anticorupţie. În ambele situaţii, inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor. Spre exemplu, în cazul amnistiei, în toate dosarele în care s-au pronunţat sentinţe de condamnare, se şterg consecinţele condamnării, toate dosarele care au fost înaintate instanţei de judecată cu rechizitoriu, prin trimitere în judecată, se vor înceta aceste procese, iar toate dosarele care sunt în curs de investigare la DNA se vor închide, dacă faptele pe care noi le investigăm vor face obiectul unei legi de amnistie, spre exemplu, sau al unei legi de graţiere. Dar, ce este extrem de important de spus, pe lângă aceste consecinţe din perspectiva pedepselor, este că, într-o astfel de situaţie, prejudiciile cauzate statului rămân neacoperite. În ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri şi valori de peste un miliard şi jumătate de euro, ori toate aceste sume nu vor mai putea fi recuperate, dacă nu avem hotărâri definitive de confiscare.

AGERPRES: Este necesară o lege a răspunderii magistraţilor?

Laura Codruţa Kovesi: Există dispoziţii în lege care reglementează această instituţie a răspunderii magistraţilor, ea funcţionează foarte bine în prezent, nu ştiu care sunt argumentele celor care susţin că această lege trebuie modificată, nu am văzut un proiect de lege ca să pot comenta o modificare, dacă este bună sau rea. Din perspectiva mea, această dezbatere publică privind o eventuală lege a răspunderii magistratului nu este altceva decât o încercare de a intimida sistemul judiciar în ansamblu.

AGERPRES: O eventuală lege a răspunderii magistraţilor, în comparaţie cu celelalte puteri în stat, cum o vedeţi?

Laura Codruţa Kovesi: Eu m-aş limita la atribuţiile pe care le are sistemul judiciar. Pot să spun că există o astfel de răspundere instituită în lege, există dispoziţii privind răspunderea materială a magistraţilor şi ele nu trebuie modificate. Dacă se apreciază că astfel de dispoziţii trebuie extinse şi la alte puteri, nu cred că este cazul să comentez eu acum.

AGERPRES: Spuneaţi de sumele indisponibilizate de Direcţia Naţională Anticorupţie în ultimii trei ani, dar ce sume a indisponibilizat DNA în 2016?

Laura Codruţa Kovesi: În 2016 am indisponibilizat bunuri şi valori de peste 640 de milioane de euro.

AGERPRES: Aţi constatat în ultimul an o îmbunătăţire în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor în dosarele instrumentate de DNA?

Laura Codruţa Kovesi: Da, categoric. Aş reaminti, am şi prezentat la bilanţul activităţii pe 2015, că atunci suma indisponibilizată de DNA a fost de jumătate de miliard de euro, respectiv 500 de milioane de euro, iar în acest an indisponibilizările sunt în cuantum de 640 de milioane de euro. Deci, o creştere cred cu 40%, dacă nu mă înşel.

AGERPRES: Cum va fi bugetul DNA în 2017? Vă aşteptaţi la creşteri sau la scăderi?

Laura Codruţa Kovesi: În discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Justiţiei, acesta a promis că nu vor fi tăieri în bugetul DNA. Suma pe care noi o vom solicita este în jur de 40 de milioane de euro, o creştere cu aproximativ opt milioane de euro faţă de anul trecut, care se datorează măririi schemei de personal, şi este important să spun că 80% din bugetul pe care DNA îl are la dispoziţie îl reprezintă cheltuielile de personal, salarii şi alte cheltuieli legate de personal.

AGERPRES: Şi, practic, 20% ar fi pentru cheltuieli operative.

Laura Codruţa Kovesi: Cheltuieli operative şi alte cheltuieli care sunt necesare în activitate.

AGERPRES: Anul trecut aţi afirmat că aveţi multe dosare în lucru şi este o încărcătură mare pe fiecare procuror. S-a reglementat situaţia între timp?

Laura Codruţa Kovesi: Nu, pentru că numărul de procurori în DNA a rămas acelaşi, sesizările pe care noi le-am primit şi plângerile au crescut. Deci, în cursul anului trecut, DNA a trebuit să instrumenteze un număr de 12.000 de dosare, care au fost repartizate la aproximativ 100 de procurori.

AGERPRES: Şi câte dintre acestea au rămas în lucru?

Laura Codruţa Kovesi: În jur de 5.000 de dosare au rămas în lucru, dar la bilanţul activităţii pe acest an vom prezenta exact cifrele, vom prezenta câte dosare au fost soluţionate, termenele în care s-au soluţionat. Din estimările noastre, în jur de 5.000-6.000 de dosare au rămas în lucru.

AGERPRES: Aveţi în lucru dosare privind posibile infracţiuni legate de ultimele alegeri?

Laura Codruţa Kovesi: Nu pot să confirm această informaţie.

AGERPRES: Dar cu actuali membri ai Guvernului?

Laura Codruţa Kovesi: Nu pot să vă confirm această informaţie.

AGERPRES: Aţi evaluat impactul deciziei Curţii Constituţionale privind efectuarea interceptărilor? Vă aşteptaţi la alte schimbări legislative pe acest domeniu?

Laura Codruţa Kovesi: Da, suntem în curs de evaluare, acum pregătim bilanţul pe anul trecut. Un capitol în raportul de bilanţ îl vor reprezenta efectele deciziilor Curţii Constituţionale, pentru că au fost mai multe decizii ale Curţii Constituţionale pronunţate anul trecut. Aşa, ca aspect general, pot să vă spun că aceste decizii au fost uneori interpretate diferit în practica judiciară şi au dus la situaţii diferite. O să analizăm exact care au fost efectele atunci când vom prezenta raportul de activitate. Este o ordonanţă de urgenţă, pe care noi o respectăm în totalitate, în ceea ce priveşte implementarea deciziei Curţii Constituţionale privind măsurile de supraveghere tehnică. Sigur, pe anumite aspecte, din perspectiva activităţii noastre, noi am rămas descoperiţi, dacă pot să spun aşa. Acea supraveghere operativă, care în termeni populari se numeşte filaj, noi nu o putem efectua cu resursele proprii pentru că nu avem suficientă resursă materială şi nu avem suficienţi poliţişti care să facă această activitate, de aceea trebuie să apelăm la structurile Ministerului de Interne. În rest, toate celelalte activităţi le facem prin intermediul serviciului tehnic al DNA.

AGERPRES: Vă aşteptaţi la schimbări legislative în acest domeniu?

Laura Codruţa Kovesi: Faţă de multiplele discuţii care sunt în spaţiul public, ne aşteptăm la tot felul de modificări, pentru că sunt foarte multe afirmaţii, inclusiv ale ministrului Justiţiei, în care a precizat că se vor modifica Codul penal, Codul de procedură penală, precum şi alte legi speciale. Deci, o să vedem ce proiecte şi ce modificări se vor face. Ceea ce este însă foarte important, şi sper ca ministrul Justiţiei să-şi ţină promisiunea, ca aceste modificări să se facă cu consultarea sistemului judiciar. Şi atunci când se modifică legi pe care noi le aplicăm, pe care noi le implementăm sau care ne afectează activitatea, să fim consultaţi şi să putem face puncte de vedere. Să nu păţim, aşa cum s-a întâmplat uneori în Parlament, să ne trezim cu diverse proiecte de legi pe ordinea de zi, fără a putea să facem o evaluare asupra acestor modificări.

AGERPRES: Veţi contesta verdictul privind teza de doctorat?

Laura Codruţa Kovesi: Nu.

AGERPRES: Când aţi vorbit ultima oară cu preşedintele României şi în ce context?

Laura Codruţa Kovesi: Discuţiile cu preşedintele României sunt doar într-un cadru instituţional. Ultima discuţie cred că a fost referitoare la numirea unor procurori în DNA, pentru care preşedintele României are atribuţii de a semna decretele, desigur, după ce a fost emis avizul de către Consiliul Superior al Magistraturii.

AGERPRES: V-a chemat pentru explicaţii după scandalul înregistrărilor, aşa cum a fost chemat şi Florian Coldea?

Laura Codruţa Kovesi: Nu.

AGERPRES: V-aţi gândit în ultima perioadă să vă retrageţi de la conducerea DNA? Există presiuni care se fac asupra dumneavoastră în acest sens sau v-a cerut cineva demisia?

Laura Codruţa Kovesi: Nu, de ce să îmi dau demisia? Pentru că mi-am făcut treaba? Pentru că am deranjat inculpaţi? De asta să îmi dau demisia? Nu, nu îmi dau demisia. Am fost numită procuror-şef la DNA ca să-mi fac treaba. Şi treaba DNA e să investigheze fapte de corupţie la nivel înalt. Asta am făcut. Pentru acest lucru sunt plătită. Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpaţi.

Aşa, pentru cine interesează, poate să facă un calcul foarte sumar cu averile pe care le au câţiva dintre inculpaţii investigaţi de DNA în ultimii doi ani. O să vedeţi ce sumă colosală se adună. Inculpaţi care-şi permit să plătească firme pentru intimidare, pentru hărţuire, să plătească firme pentru lobby ca să se emită tot felul de rapoarte şi de presiuni publice asupra procurorilor şi judecătorilor, asupra sistemului judiciar. Aceste atacuri nu vizează doar DNA sau persoana mea sau procurori din DNA, vizează tot sistemul judiciar. Păi, când faci afirmaţii neadevărate că un dosar este fabricat, în condiţiile în care un dosar este judecat de instanţe diferite, în componenţe diferite, de judecători de la diferite nivele ale instanţelor de judecată, vorbim despre o presiune asupra întregului sistem judiciar. Cine are interes să destabilizeze sistemul judiciar? Cine are interes să decredibilizeze sistemul judiciar? În ultima perioadă, nu s-a mai vorbit despre termenele de judecată, despre anumite dosare care au fost făcute. Tot ce spun inculpaţii este luat câteodată cu titlu de adevăr. Noi nu putem să ieşim să comentăm acuzaţiile care ni se aduc în spaţiul public de persoane pe care le cercetăm. Noi putem să dăm replică doar în dosare, prin probele pe care le administrăm, prin răspunsurile la excepţiile şi cererile pe care aceştia le invocă, la solicitările pe care judecătorii ni le trimit.

AGERPRES: Dar v-a cerut cineva demisia?

Laura Codruţa Kovesi: Nu.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...