Kovesi: DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, cu mult peste media europeană

Pentru prima dată de la înfiinţare, Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, a declarat joi, la Chişinău, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Economica.net - joi, 10 nov. 2016, 14:05
Kovesi: DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri, cu mult peste media europeană

Pentru prima dată de la înfiinţare, ‘DNA a obţinut condamnări în peste 90% din cazuri. Este un procent cu mult peste media europeană’, a spus Kovesi la Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiţiei.

‘În ultimii cinci ani, procentul de achitări în DNA era undeva între 10 şi 12%. Apreciez că este un procent firesc. Nu cred că într-un stat democrat procentul de condamnări trebuie să fie de 100%’, a adăugat şefa DNA.

Ea a spus că, în 2006, 360 de persoane au fost trimise în judecată, însă în 2010 acest număr a crescut la 937, iar în 2015 – la 1.258.

Printre cei trimişi în judecată în 2015 s-au numărat un prim-ministru, cinci miniştri, 67 de deputaţi şi cinci senatori, 97 de primari şi viceprimari, 15 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, precum şi 32 de directori de companii naţionale, a mai arătat Kovesi la forumul cu tema ‘Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în perspectiva europeană’.

În 2006, 155 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, în 2010 – 154, iar în 2015 – 973, a adăugat ea.

Kovesi a ţinut să amintească ‘rolul pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a avut în special în găsirea unor soluţii de finalizare rapidă a dosarelor’.

‘În urmă cu cinci ani, în România erau dosare care se judecau de şapte, opt sau zece ani de zile. Şi acest lucru nu se datora incompetenţei şi nici neprofesionalismului procurorilor sau judecătorilor, ci se datora unor lacune din legislaţie care de foarte multe ori erau exploatate de persoanele care erau trimise în judecată. Şi pe bună dreptate. Aşa înţelegea o persoană trimisă în judecată să îşi facă apărarea şi era o modalitate legală de a se apăra. Nu putem să criticăm acest lucru’, a mai declarat procurorul-şef al DNA.

Pe de altă parte, Kovesi a atras atenţia că provocările actuale ale DNA sunt regimul imunităţilor, păstrarea stabilităţii instituţionale şi păstrarea cadrului legislativ şi a instrumentelor de investigare.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...