Ea a arătat că recuperarea produselor infracţiunii a fost o componentă importantă în 2015, fiind operaţionalizat Compartimentul de investigaţii financiare, ceea ce a determinat o creştere în acest domeniu, scrie Agerpres.
‘Au fost luate măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. De multe ori, în cauzele instrumentate de DNA sunt implicate persoane ce obţin profituri uriaşe şi beneficiază de multe ori de complicitatea unor autorităţi. Bunurile acestora sunt deseori disimulate prin acte juridice fictive. Se folosesc companii off shore. Se deschid conturi bancare în alte jurisdicţii. Se achiziţionează bunuri în alte ţări. DNA a trimis peste 110 de cereri de comisii rogatorii internaţionale către autorităţile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri. Este cel mai mare număr comisii rogatorii de la înfiinţarea DNA. Probele obţinute în acest mod arată că niciun infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent unde şi-a ascuns banii’, a afirmat Kovesi.
Ea a adăugat că, în dosarele DNA, în care s-au pronunţat hotărâri definitive în 2015, statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro.
‘Această sumă ar trebui să intre efectiv în bugetul statului dacă ea va fi executată de organele fiscale. Aşa cum am mai susţinut, este important ca hotărârile definitive să fie executate efectiv. Doar aşa scopul pedepsei poate fi atins. Să nu uităm că aceste sume aparţin de drept bugetului de stat şi trebuie să fie utilizate în folosul societăţii’, a subliniat Kovesi.