Kovesi: Valoarea contractelor Microsoft şi EADS depăşeşte 1 mld. euro. Sunt ministere ce apar şi într-o parte şi în alta

Economica.net
20 11. 2014
kovesi_20_mai_2010_016_37807700

‘Suntem în evaluare. Valoarea contractelor Microsoft şi EADS verificate în acest dosar depăşeşte 1 miliard de euro. Nu înseamnă că atât este şi prejudiciul. Îl vom stabili după ce stabilim valoarea reala a contractelor. În cazul licenţelor Microsoft, valoarea suspectată de procurori ca fiind obiect al infracţiunilor de mită şi trafic de influenţă este în jur de 60 de milioane de euro, dar prejudiciul efectiv este încă în evaluare. (…) Majoritatea persoanelor care au semnat contracte în licenţele Microsoft e posibil să apară şi în partea de EADS, sunt ministere care apar şi într-o parte şi în alta, ca semnatari ai contractelor sau având o contribuţie pentru încheierea lor. De aceea, dosarele sunt lucrate împreună.’, a afirmat şefa DNA, într-un interviu acordat Ziare.com.

În ceea ce priveşte dosarul EADS, procurorul şef a susţinut că s-au făcut aproape zilnic activităţi în acest caz, scrie Agerpres.

‘Este, într-un fel, ‘detonat’. (…) Nu avem două dosare diferite – Microsoft şi EADS -, avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte. Pe contractele care au vizat licenţele Microsoft deja au fost făcute învinuiri, ceea ce nu s-a reuşit şi pe contractele cu EADS, urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziţii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziţii informatice. Deci au fost strânse multe date şi informaţii’, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit acesteia, pe contractele cu EADS sunt comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene şi trebuie să se coordoneze cu aceştia.

‘Nu am derulat anumite activităţi până în prezent, pentru că aşa a fost cursul anchetei, nu pentru că nu ne-am fi dorit. De obicei, când sunt cazuri în cooperare cu altă autoritate judiciară din străinătate, scopul principal e să te coordonezi în anchetă, dacă ea se derulează în alt stat şi în România. Se lucrează ritmic, avem persoane care au venit să colaboreze, avem mulţi funcţionari care au dat declaraţii în dosar şi cu siguranţă se va ajunge la învinuiri de persoane. Nu ne interesează calitatea şi numărul persoanelor care vor fi învinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strânge toate probele şi vom stabili adevărul cu privire la încheierea acestor contracte’, a mai spus şefa DNA.

Ea a subliniat că faţă de persoanele urmărite penal au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Despre posibilitatea ca în cazul EADS să apară alte nume mari, aceasta a arătat: ‘Putem să ne aşteptăm la orice. Dacă din investigaţie va rezulta că persoane cu funcţii importante au fost implicate în fapte de corupţie sau fapte conexe unor fapte de corupţie, da, ne putem aştepta şi la acest lucru’.

Referitor la faptul că dosarul Microsoft ar fi fost servit de FBI, ea a subliniat că această anchetă este una românească făcută de DNA.

‘În acest dosar au fost primite mai multe denunţuri, au fost şi sesizări din oficiu în baza cărora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte strânsă cu SRI. Nu a fost o anchetă coordonată de autorităţi sau o agenţie străine. În cadrul dosarului au fost activităţi de cooperare cu diverse agenţii de pe teritoriul SUA şi, în special, cu compania Microsoft, care nu are niciun fel de implicaţii de natură penală în dosar, dimpotrivă, a furnizat foarte multe informaţii utile anchetei. Am avut activităţi de cooperare şi cu autorităţi din Europa’, a explicat Kovesi, adăugând că nu de la FBI a plecat ancheta.

Şefa DNA a arătat că FBI nu a făcut o sesizare oficială, nu a transmis informaţii oficiale în această anchetă.