KPMG: Deloitte urmează să finalizeze săptămâna viitoare evaluarea activelor Astra, apoi decidem dacă vindem sau lichidăm

Compania de consultanţă Deloitte ar trebui să finalizeze, cel târziu săptămâna viitoare, raportul de evaluare a activelor Astra Asigurări, astfel încât lichidatorul judiciar al asigurătorului, KPMG Restructuring, să poată decide împreună cu ASF dacă este mai convenabil să scoată la vânzare activele sau să le lichideze, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţii KPMG.
Economica.net - vin, 01 apr. 2016, 14:20
KPMG: Deloitte urmează să finalizeze săptămâna viitoare evaluarea activelor Astra, apoi decidem dacă vindem sau lichidăm

„Acum este spre finalizare evaluarea portofoliului Astra, pentru că decizia de vânzare se face pe baza unei analize. Practic, din această evaluare ar trebui să reiasă dacă este mai bine să se vândă activele sau să se lichideze”, au precizat oficialii KPMG.

Lichidatorul a contractat serviciile Deloitte pentru evaluarea activelor Astra Asigurări, iar raportul urmează să fie finalizat cel mai târziu săptămâna viitoare.

În funcţie de rezultatele evaluării, KPMG va propune ASF începerea procesului de vânzare a activelor, care durează mai mult timp, sau va decide să lase poliţele de asigurare să se închidă la termen.

Cele mai multe poliţe sunt pe termen scurt, de un an, precum poliţele RCA şi de locuinţe, care se apropie de scadenţă, având în vedere că societatea nu a mai subscris de la sfârşitul lunii august, când ASF a propus intrarea în faliment şi i-a retras dreptul de a încheia asigurări.

Astra mai avea la începutul lunii martie circa 397.000 de contracte de asigurare valabile în portofoliu, din care jumătate reprezintă poliţe RCA, potrivit datelor KPMG.

„După ce se ia decizia dacă se vând, se iese la vânzare şi chemi diverşi investitori care ar putea să vină. Atunci testezi interesul lor, dacă sunt interesaţi pentru întreg business-ul, pentru bucăţi din business sau dacă nu sunt interesaţi deloc”, mai spun reprezentanţii lichidatorului.

KPMG a trimis deja, într-o primă etapă, un teaser către circa 100 de potenţiali investitori, care cuprindea o prezentare sumară a asigurătorului.

„Un investitor serios are nevoie să facă un due-dilligence, să intre într-o cameră de date, să-i trimiţi un «information memorandum», care are 100-200 de pagini. Încă nu suntem acolo, pentru că încă testăm nivelul de interes al pieţei”, au precizat oficialii KPMG.

Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti va analiza luni, 4 aprilie, contestaţiile formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) împotriva raportului întocmit de KPMG asupra activităţii şi situaţiei privind cheltuielile la Astra Asigurări.

Lichidatorul a realizat raportul pentru perioada cuprinsă între 3 decembrie 2015, când Tribunalul Bucureşti a hotărât deschiderea falimentului asigurătorului, şi sfârşitul lunii ianuarie, aşa cum a dispus instanţa, potrivit prevederilor legale.

FGA a contestat raportul la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VII-a Civilă, pe 19 februarie, iar ASF a înregistrat contestaţia pe 29 februarie, ambele primind termen pentru 4 aprilie, la ora 9.00.

Potrivit ASF, raportul informează asupra unor activităţi, precum menţinerea sau rezilierea unor contracte încheiate de Astra, pentru care KPMG trebuia să obţină avizul autorităţii, însă nu a trimis solicitări în acest sens. Totodată, trebuia să notifice toţi asiguraţii companiei, nu numai creditorii, privind situaţia Astra, precum şi drepturile şi obligaţiile pe care aceştia le au în continuare.

„Sigur că discuţii există (cu ASF – n.r.), pentru că procesul este atât de complex şi legislaţia este atât de neclară, încât unele lucruri se fac pentru prima dată. Şi atunci trebuie desţelenit terenul. De aceea avem multe discuţii cu cei de la ASF. De exemplu, pot fi anulate poliţele RCA, da sau nu? Încă nu avem un răspuns în acest sens”, au explicat reprezentanţii KPMG.

Principalul creditor al Astra este Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor şi de plată a acestora în limita plafonului garantat de 100.000 de euro, însă nu poate efectua plăţile până la o sentinţă definitivă privind falimentul.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pe 24 martie, termenul de judecată în procesul privind falimentul Astra pentru data de 28 aprilie, decizia judecătorilor fiind definitivă.

După ce Tribunalul Bucureşti a admis, pe 3 decembrie 2015, cererea ASF de intrare în faliment a Astra Asigurări, decizia a fost contestată la instanţa superioară. Tot la acea data, instanţa a numit KPMG Restructuring ca lichidator provizoriu al companiei.

Ulterior în decembrie, KPMG a anunţat că va elabora o strategie de lichidare eficientă a patrimoniului, prin transfer de business al portofoliilor de asigurare şi vânzarea individuală a celorlalte active.

„Avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficientă a patrimoniului, concentrată în principal pe analiza şi valorificarea portofoliilor de asigurare în cadrul unor operaţiuni de transfer de business şi în subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vânzare individual”, se arata într-un comunicat al KPMG Restructuring de la acea vreme.

FGA va gestiona în continuare dosarele de daune, pentru evenimentele produse după 4 martie, după ce ASF a respins solicitarea KPMG Restructuring de a le prelua.

Când autoritatea a decis începerea procedurilor de faliment la Astra, la sfârşitul lui august 2015, societatea avea 1,8 milioane de clienţi, cu 2,5 milioane de poliţe. Acestea din urmă au trecut în administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care a preluat şi circa 57.000 dosare de daună.

Astra s-a aflat anterior în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Pe 25 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus sechestru asigurator pe acţiuni şi părţi sociale deţinute de Adamescu în mai multe firme, în valoare de peste 850 milioane de lei.

Adamescu este acuzat de fapte produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Astra şi de administrator al The Nova Group Investments Romania şi Epsilon Estate Provider. În perioada 2011-2013, Adamescu a administrat în mod defectuos societatea de asigurări, ca preşedinte CA, urmărind să obţină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme affiliate, potrivit procurorilor.

În dosar sunt vizate şi alte persoane, printre care şi fiul lui Dan Adamescu, precum şi oameni din anturajul patronului Astra Asigurări.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...