Eşec la Astra Asigurări: a treia etapă de majorare a capitalului s-a încheiat fără subscrieri semnificative
‘Suntem în curs de reanalizare a opţiunilor legal posibile, având în vedere faptul că, din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fără majorarea capitalului social, precum şi faptul că nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum şi măsurile pe care le propunem în consecinţă spre aprobarea ASF, cu care ne aflăm în permanentă comunicare şi colaborare, aşa cum am fost de altfel pe întreg parcursul perioadei de administrare specială’, au declarat reprezentanţii KPMG.
A treia etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra, adresată atât acţionarilor existenţi, cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a încheiat pe 19 august 2015.
Reprezentanţii KPMG susţin că redresarea Astra, aşa cum a fost propusă prin planul de redresare întocmit de către KPMG şi aprobată de către ASF, a fost încă de la început un proces complex, aflat în dependenţă atât de susţinerea acordată şi de ‘abordarea cu bună-credinţă’ a acestui proces de către acţionarii semnificativi existenţi, cât şi de menţinerea unui echilibru financiar extrem de fragil pentru evitarea intrării în dificultate vădită de achitare a datoriilor curente, în condiţiile unor indicatori de prudenţialitate foarte deterioraţi.
‘Desfăşurat pe parcursul unui an şi jumătate, procesul de redresare a beneficiat de sprijinul angajaţilor societăţii, împreună cu care am depus eforturi în scopul eficientizării activităţii prin revizuirea fluxurilor interne şi prin redefinirea politicilor de preţ şi de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere, ceea ce a condus la reajustarea poziţiei societăţii în piaţă asigurărilor, dar şi la îmbunătăţirea profitabilităţii operaţionale’, au afirmat reprezentanţii KPMG.
Reprezentanţii KPMG susţin că au avut în vedere continuarea plăţilor de daune – achitând peste 150 de milioane de euro către asiguraţi în perioada administrării speciale – dar şi a altor obligaţii faţă de asiguraţi, reasiguratori şi alţi parteneri de afaceri, ‘în condiţiile în care lichiditatea societăţii s-a menţinut la un nivel scăzut’.
Potrivit KPMG, planul de redresare a Astra include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societăţii fiind probabil cel mai important. ‘Cu toate acestea, decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între aşteptările acţionarilor existenţi şi riscurile percepute în circumstanţele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susţinute, cât şi ale autorităţii, pentru atragerea în proces şi pentru menţinerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terţi investitori strategici, de prim rang la nivel european şi internaţional, cu apetit de intrare pe piaţa românească a asigurărilor’, au precizat reprezentanţii KPMG.
Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an. Această măsură este în curs de implementare de către administratorul special, urmând să se finalizeze odată cu încheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua operaţiune de majorare a capitalului social cu suma de 425 milioane lei demarată pe 18 martie 2015.
KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor.