KPMG: Rata de absorbţie a fondurilor UE în România este îngrijorătoare

Rata de absorbţie a fondurilor UE este îngrijorătoare, în condiţiile în care România a contractat 60% din suma disponibilă în ultimii ani şi a rambursat beneficiarilor mai puţin de 15%, oscilând între ultimul şi penultimul loc între statele din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu KPMG.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 11:51
KPMG: Rata de absorbţie a fondurilor UE în România este îngrijorătoare

„Ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat «EU Funds in Central and Eastern Europe», arată că în România rata de absorbţie a fondurilor europene continuă să se situeze în urma multor ţări din Europa Centrală şi de Est în multe sectoare. În timp ce Estonia, Letonia, Lituania, Cehia sunt pe primele poziţii, Romania oscilează între penultimul şi ultimul loc, cu puţin peste 60% contractat în ultimii 5 ani din bugetul european alocat României şi sub 15% rambursat beneficiarilor”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă şi audit.

Studiul arată că investiţiile străine realizate în ţările din Europa Centrală şi de Est au scăzut mult de la începutul crizei, întrucât investitorii au părăsit pieţele emergente, îndreptându-se către economiile cu dezvoltare rapidă, precum pieţele BRIC – Brazilia, Rusia, India şi China.

„În aceste condiţii, este vital ca România să se mobilizeze pentru captarea sumelor încă disponibile din fondurile UE acordate până în 2013 şi să-şi traseze priorităţile pentru următoarea perioadă de finanţare”, potrivit sursei citate.

Dinu Bumbăcea, Partener Management Consulting şi Sector Public, a declarat în comunicat că nivelul scăzut al absorbţiei fondurilor europene în România este cauzat în principal de „lipsa unui proces consistent” pentru elaborarea proiectelor.

„Nevoile sunt evidente, la fel şi impactul pozitiv pe care aceste intrări nerambursabile l-ar avea asupra economiei româneşti. Ţinând cont de stadiul de dezvoltare al economiei româneşti raportat la partenerii din UE, România ar trebui să fie un beneficiar net, nu un contribuitor net”, a afirmat el.

Bumbăcea a mai spus că aceasta este singura modalitate prin care poate fi recuperat decalajul faţă de economiile dezvoltate.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...