KPMG – România are nevoie de un proiect de ţară competitiv, pentru a evolua de pe ultimul loc la absorbţia fondurilor UE
‘Privind la stadiul absorbţiei fondurilor europene în România, deşi rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem în continuare în decalaj în privinţa plăţilor, datorită dificultăţilor acumulate în primii ani de programare. Măsurile adoptate în ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementării proiectelor şi simplificarea procedurilor, iar lecţiile învăţate vor contribui la o mai bună planificare a perioadei 2014 – 2020. Un rol esenţial îl va avea reforma sistemică în domeniul achiziţiilor publice, determinată de transpunerea directivelor europene cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016’, a declarat preşedintele AmCham România şi partenerul executiv KPMG în România, Daniela Nemoianu.
Potrivit studiului ‘Fondurile europene în Europa Centrală & de Est, Raport de Progres pentru perioada 2007 – 2014’, în ultima perioadă de finanţare, 11 ţări din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde euro, ceea ce se traduce într-un procentaj de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al ECE.
‘Mai mult, la nivel naţional, fondurile UE au acoperit de la 11% până la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora. Aceste contribuţii substanţiale au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea economiilor acestor ţări şi în multe cazuri le-au ajutat să treacă mai uşor prin criza financiară. În ansamblu, utilizarea fondurilor UE în ECE a fost impresionantă potrivit cifrelor de la sfârşitul anului 2014: până la acea dată, 77% din bugetul total şi 72% din granturile contractate fuseseră distribuite beneficiarilor’, informează KPMG.