KPMG: TVA şi CAS sunt cele mai împovărătoare impozite din România
‘Campioana tuturor taxelor este TVA (43% dintre cei chestionaţi afirmă că TVA este cel mai împovărător impozit – n.r), care este şi foarte mare, pe locul doi sunt contribuţiile sociale. România se află pe locul doi sau trei în Europa ca mărime a contribuţiilor sociale. Impozitul pe venit este pe locul trei (10%), dar la distanţă destul de mare, şi apoi accizele şi impozitele locale’, a declarat marţi Dragoş Doroş, director în cadrul KPMG România, într-un seminar pe teme de fiscalitate.
În ceea ce priveşte efectele pe care le-ar avea o serie de măsuri propuse de autorităţi, Dragoş Doroş susţine că o eventuală introducere a cotelor diferenţiate de impozitare a veniturilor (8% – 12% -16%) ar avea un efect negativ asupra încasărilor bugetare care nu ar putea fi acoperite nici din sumele colectate din acciza suplimentară pe carburanţi.
La rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, susţine că printr-o astfel de măsură eforturile sunt irosite într-o direcţie greşită şi pledează pentru micşorarea TVA şi CAS.
În acelaşi timp, Dragoş Anastasiu, CEO Eurolines, a spus că măsura propusă este ‘o aberaţie socialistă cu tentă electorală’.
În privinţa reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, atât participanţii la studiu (79%), cât şi specialiştii prezenţi la seminar au declarat că ar fi o măsură bună şi foarte bună.
Ionuţ Dumitru susţine, chiar, că reducerea CAS ar trebui să fie pe prima poziţie a priorităţilor autorităţilor. Tot el admite, însă, că veniturile la buget ar scădea cu sume de ordinul miliardelor de lei, iar compensarea ar trebui să vină din lărgirea bazei de impozitare şi din taxarea celor 1,5 milioane de persoane care nu plătesc nimic.
Şi în ceea ce priveşte reducerea impozitului pe profitul reinvestit, opiniile celor chestionaţi în sondajul KPMG sunt net favorabile (88% consideră că măsura este bună sau foarte bună).
În schimb, impozitul pe clădirile speciale este considerat a avea un impact negativ şi foarte negativ de către 69% dintre participanţii la sondaj.
Referitor la rambursarea cu întârziere a TVA de către stat, 88% dintre cei chestionaţi susţin că ar cere dobânzi şi penalităţi statului, însă nimeni nu recurge la o astfel de soluţie, a mai spus Dragoş Doroş.
‘Nimeni nu cere penalităţi statului. Asta este o problemă foarte, foarte importantă şi foarte gravă de mentalitate’, susţine Doroş care a precizat că, în general, firmele preferă să păstreze o ‘relaţie bună’ cu autorităţile fiscale. ‘Relaţia aceasta bună duce, încet – încet, la degradarea până la insuportabil a relaţiei în sine dintre autoritate şi contribuabil ‘, a explicat Doroş.
În privinţa sistemului TVA la încasare, care a devenit opţional anul acesta, 42% dintre participanţii la sondaj susţin că au renunţat la sistem, iar 55% l-au păstrat.