”Nu au absolut nicio legătură (cu realitatea), nu se pune problema să fie discutată această chestiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat postului rus RT.
O atitudine similară a avut-o luna trecută şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, care a exclus că soarta fostului consultant al NSA va fi temă de discuţie la summitul dintre preşedinţii american, Donald Trump, şi rus, Vladimir Putin, de la Helsinki.
”Îi respectăm drepturile şi nu-l putem expulza împotriva voinţei sale”, a declarat cu acel prilej Lavrov, la postul britanic Channel4.
Snowden a dezvăluit în 2013 informaţii cu privire la amploarea programelor de supraveghere ale SUA.
Fost angajat al CIA şi al unui contractor al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), Snowden este pus sub urmărire de către autorităţile din Statele Unite pentru declasificarea de documente secrete şi pentru predarea câtorva zeci de mii de documente guvernamentale unor jurnalişti. El s-a refugiat în Rusia, locul în care se găseşte fiind ţinut secret de autorităţi. În 2017, Rusia i-a prelungit cu trei ani permisul de rezidenţă, iar începând cu anul 2020 Snowden ar putea cere cetăţenia rusă.