Kuweitianul Haitham Al Ghais, a doua oară secretar general al OPEC

11 12. 2024
Sediul OPEC

Al Ghais din Kuweit a preluat funcţia în august 2022, succedându-i nigerianului Mohammad Barkindo.

Noul mandat al lui Al Ghais va începe în august 2025, conform comunicatului dat publicităţii după Conferinţa OPEC, în care s-a exprimat gratitudinea pentru „realizările deosebite din ultimii ani” ale lui Al Ghais.

De asemenea, ministrul iranian al Petrolului, Mohsen Paknejad, a fost ales preşedinte prin rotaţie al OPEC, în 2025. El îi va succeda ministrului Petrolului din Gabon, Marcel Abeke, care a condus preşedinţia rotativă a organizaţiei în 2024.

Iran îşi va asuma preşedinţia OPEC la 1 ianuarie 2025. Fiecare stat membru OPEC deţine timp de un an preşedinţia organizaţiei alcătuită din 12 state exportatoare de petrol.

Săptămâna trecută, Haitham Al Ghais declara că OPEC are o viziune foarte optimistă cu privire la cererea mondială de petrol, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

„Sunt unele provocări, dar imaginea de ansamblu nu este atât de negativă pe cât susţin unii”, a spus Haitham Al Ghais, adăugând că aşa-numitul vârf al cererii de petrol nu se va întâmpla atâta timp cât economia mondială continuă să crească.

Ghais a mai precizat că OPEC are o viziune optimistă şi cu privire la economia mondială, menţionând în special creşterile economice din SUA şi China, adăugând că un avans de 5% este unul foarte bun pentru o ţară de mărimea Chinei, chiar dacă în anii anteriori economia chineză a înregistrat creşteri de până la 10% pe an.

De asemenea, Ghais a reiterat că cererea de petrol nu va ajunge, prea curând, la aşa-numitul nivel de vârf.

„Asta îmi aduce aminte de discuţiile cu privire la vârful de ofertă din urmă cu mulţi ani. Acest vârf al ofertei nu a avut loc niciodată şi nici vârful cererii nu va avea loc atâta timp cât lumea continuă să crească”, a afirmat Haitham Al Ghais.

OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii de petrol pentru o perioadă mai lungă de timp decât prognozează organisme precum Agenţia Internaţională a Energiei, care se aşteaptă ca utilizarea petrolului să ating nivelul de vârf în cursul acestui deceniu.

OPEC şi aliaţii săi, un grup cunoscut colectiv drept OPEC+, au redus oferta de petrol pentru a susţine preţurile de pe piaţă.

Săptămâna trecută, OPEC a anunţat că a decis să amâne, cu o lună, o majorare a producţiei de petrol care era planificată să aibă loc în luna decembrie, citând în sprjinul acestei decizii presiunile în jos de pe piaţa petrolieră, presiuni care provin de pe urma cererii slabe şi a creşterii ofertei de petrol din afara grupului.