Graţie creşterii cotaţiilor la petrol, veniturile emiratului din petrol au ajuns la 26,713 miliarde dinari (87 de miliarde de dolari), în creştere cu 64,7% comparativ cu anul fiscal 2021/2022. Veniturile din petrol au reprezentat 93% din veniturile totale de 28,802 miliarde de dinari ale emiratului. Cheltuielile totale ale Kuweitului au fost de 22,369 miliarde de dinari, cu 2,6% mai mici decât în urmă cu un an.
„Balanţa finală a conturilor statului arată un surplus pentru prima dată în ultimi nouă ani”, a precizat Ministerul Finanţelor din emirat într-un comunicat de presă.
Preţul mediu al barilului de petrol pentru anul fiscal 2022/2023 a fost de 97,1 dolari, în creştere cu 21,4% comparativ cu anul fiscal precedent. Producţia de ţiţei a emiratului a fost de 2,7 milioane de barili pe zi.
Însă, pentru anul fiscal în curs, veniturile bugetare sunt aşteptate să scadă ca urmare a declinului cotaţiilor ţiţeiului. Proiectul de buget pentru anul 2023/2024, publicat în luna ianuarie, a fost calculat pe baza unui preţ mediu al petrolului de 70 de dolari per baril. În acelaşi proiect de buget este preconizat un deficit bugetar în creştere, în condiţiile în care veniturile totale sunt aşteptate să scadă până la 63,8 miliarde de dolari.
Kuweitul, care se învecinează cu Arabia Saudită şi Irakul, controlează şapte procente din rezervele mondiale de petrol. Emiratul are puţine datorii şi unul din cele mai puternice fonduri suverane din lume. Ţara suferă însă de pe urma unui blocaj politic între parlamentari şi Guvern, care i-a speriat pe investitori şi a blocat reformele economice.