La ce preţ se va vinde Romgaz. Primele estimări ale brokerilor şi analiştilor
„Preţul final în oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor Romgaz va fi probabil în jumătatea de sus a intervalului de preţuri cerute. Acestea sunt realiste şi faptul că nu s-a decis cu precizie cât anume se va vinde la Londra este un semn de flexibilitate şi realism”, a răspuns Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România, la întrebările ECONOMICA.NET.
Oferta va începe în intervalul de preţ de 24-32 de lei pe acţiune. Statul ar urma să obţină între 1,38 şi 1,85 miliarde lei (între 311 şi 415 milioane de euro).
Subscrierile din oferta Romgaz vor începe practic marţi, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii. Agenda ofertei începe, totuşi, luni, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizări din Departamentul pentru Energie,
„De luni se vor putea face subscrieri, care vor începe să fie operate în sistem abia de miercuri. Până atunci se vor deschide conturi, se vor face lucrurile premergătoare. Oricum, până miercuri nu puteam face o comunicare privind situaţia subscrierilor. Băncile şi consultanţii implicaţi în acest proces ne-au dat asigurări că nu va fi nicio problemă să procedăm aşa”, a spus Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizări din Departamentul pentru Energie, pentru Agerpres.
„Oferta începe marţi. Oficialul Guvernului se va fi referit la discuţiile pe care investitorii le pot avea cu brokerii lor“, a spus unul dintre aceştia.
Preţul
Erste Asset Management România este liderul firmelor româneşti de administrare a investiţiilor şi managerul celui mai mare fond mutual românesc, Erste Bond Flexible RON (fostu BCR Obligaţiuni), cu active nete de peste 4,7 miliarde de lei.
„Plaja de valori a preţurilor cerute pleacă de la un nivel apropiat de cel la care a fost evaluată compania în activul net al Fondului Proprietatea, care devine un reper important pentru piaţă”, a declarat Adriana Marin, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca.
Este de aşteptat ca „investitorii să subscrie la un nivel apropiat de limita minimă, la care oferta ar fi ok, ar avea succes, dar nu ştim cât de aproape şi nici se poate estima care va fi nivelul de suprasubscriere”, a mai adăugat Adriana Marin.
Şi oferta de acţiuni Nuclearelectrica şi ofertele secundare de acţiuni ale Transgaz şi Transelectrica s-au adjudecat la preţuri apropiate sau foarte apropiate de nivelurile minime cerute de vânzator.
IPO Romgaz se va adjudeca „la limita inferioară a intervalului de preţ. Preţurile sunt suficient de realiste, în special preţul minim”, este de acord cu colega sa Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca.
Firma clujeană este singura casă de brokeraj care este listată la Bursa de Valori Bcuureşti (BVB).
„În lipsa prospectului, în momentul în care scriu aceste randuri, este foarte greu să fac o estimare educată. Pe baza experienţei de la celelalte IPO-uri mari aş îndrăzni să spun că preţul se va situa între valoarea minimă şi jumătatea intervalului de preţ care circulă în presă“, spune şi Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al Tradeville.
Romgaz „are unele avantaje importante, dintre care se distinge procesul de liberalizare (a preţurilor la care îşi va vinde producţia, n.r.). Ca atare cred că preţul minim, cel puţin, este unul realist“, adaugă Ovidiu Dumitrescu.
Analistul de la Tradeville răspundea vineri după amiază, când încă nimeni din piaţă nu găsea prospectul de ofertă.
„Cred ca preţul se va situa undeva la mijlocul intervalului decis de Guvern, mai exact in jurul pretului de 28 lei/acţiune“, crede Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Intevalul de pret stabilit în şedinţa de azi a Guvernului „este oarecum sub nivelurile aşteptate după declaraţiile anterioare, maximizându-se astfel şansele ca oferta să fie încheiată cu succes“, a adăugat brokerul.
„Preţurile sunt foarte bune, dar nu pot să spun acum cam unde se va plasa preţul”, a răspuns Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, lăsând să se înţeleagă faptul că ar fi prea devreme să emită estimări, înainte de începerea ofertei.
„Nivelul minim cerut este desigur reperul important la care randamentul investiţiei ar fi maxim. Apoi, cei care îşi pot stabili singuri preţul convenabil se întorc la research şi caută nivelul relevant la care ar putea subscrie”, a mai spus brokerul, adăugând, totuşi că preţul final la care se va vinde Romgaz nu se va apropia de limita maximă.
Citeşte şi Guvernul va putea influenţa negativ acţionarii privaţi ai Romgaz, după listarea la Bursă
Oferta de la Londra
Pe de altă parte, Mihai Chişu nu interpretează ca pe un semn de nesiguranţă din partea intermediarilor faptul că nu s-a stabilit o anume proporţie din titlrui care să fie blocată pentru investitorii de la Londra.
Oferta se derulează şi pe piaţa alternativă (AIM) a bursei londoneze, unde se vor vinde certificate de depozit (GDR), care dau toate drepturile deţinerii de acţiuni, cu excepţia posesiei propriu zise. O bancă de investiţii (Bank of New York) cumpără acţiunile în numele investitorilor care subscriu şi emit şi vând mai departe GDR-urile investitorilor.
La Londra se pot vinde titluri echivalând cu cel mult două treimi din totalul volumului ofertei, potrivit reglementărilor.
„Eu cred că este un semn bun că nu au stabilit o altă limită decât cea decisă prin regulamentul ASF. Asta înseamnă că intermediarii se aşteaptă la o cerere mare pe piaţa noastră şi este cu atât mai bine cu cât la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) rămân mai multe acţiuni“, spune Mihai Chişu.
Şi Andrei Rădulescu crede că faptul „poate fi chiar o oportunitate pentru Bursa de la Bucureşti să absoarbă o proporţie mai mare din acţiunile oferite”.
„Nu. Mai degrabă este un semn de flexibilitate, pentru a preîntâmpina, pe cât posibil, evenimente de genul celor de la oferta AdePlast. Noi sperăm că proporţia vândută local să fie cât mai mare şi ca piaţa noastră să îşi demonstreze viabilitatea că sursa de finanţare chiar şi pentru sume importante“, a spus Ovidiu Dumitrescu.
„O companie bună nu este acelaşi lucru cu o investiţie bună„, avertizează Adrian Mitroi, director executiv la Nextebank România.
Bancherul adoră utilităţile, „prin poziţia lor cvasi monopolistă, care pot extrage de la consumator renta perpetuă şi companiile care au pricing power asupra consumatorilor lor”.
„Nu înţeleg şi nu agreez tranşe, GDR şi alte invenţii sofisticate, care sunt proiectate să convingă investitorul de retail. De ce ar face-o la IPO şi nu mai incolo?”, adaugă Adrian Mitroi.