La ce să ne aşteptăm din partea cursului leu/euro

Economica.net
16 03. 2012
leu2_65526200_43428100

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat vineri la cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,3783 lei/euro.

Leul s-a depreciat vizibil în raport cu euro încă de joi, după ce jucătorii străini care mizau pe aprecierea leului şi a valutelor din regiune au început să închidă din poziţii, pe fondul revenirii optimismului asupra economiei SUA şi al creşterii randamentului titlurilor de stat americane.

Pentru închiderea poziţiilor, jucătorii au cumpărat euro din piaţă punând presiune pe deprecierea leului în raport cu moneda europeană. Astfel, în a doua parte a şedinţei de joi cursul de schimb leu/euro a urcat pe piaţa interbancară până la 4,39 unităţi, nivel apropiat de maximul istoric de 4,401 unităţi atins în iunie 2010.

Potrivit dealerilor, după ce rata de schimb s-a apropiat de nivelul de 4,39 lei/euro, BNR a intervenit indirect în piaţă şi a vândut euro prin intermediul unei bănci comerciale, pentru a tempera deprecierea leului.

Dealerii spun că banca centrală a continuat să intervină indirect în piaţă în şedinţa de vineri, vânzând euro prin altă bancă, şi a reuşit să readucă cotaţiile sub 4,38 lei/euro. Cu toate acestea, BNR a publicat o rată de referinţă de 4,3783 lei/euro, nou maxim istoric, depăşind precedentul record atins pe 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.

Analistul BCR Eugen Şinca crede că repatrierile de dividende ale unor companii multinaţionale pot reprezenta un alt factor care a dus la creşterea cursului.

„Percepţia larg răspândită că BNR va continua ciclul de relaxare a politicii monetare a condus la deprecierea leului la 4,388 în şedinţa de joi, cel mai scăzut nivel din iunie 2010. Mişcarea a fost amplificată de decizia unor speculatori să-şi închidă poziţiile short pe cursul leu/euro pentru a-şi limita pierderile. Ne menţinem prognoza de 4,32 lei/euro pentru luna decembrie şi credem că BNR va continua regimul de intervenţii valutare, reducând volatilitatea cursului. Mărimea destul de redusă a pieţei ar trebui să facă din acest obiectiv unul destul de uşor de atins”, se arată într-un raport de analiză al Erste Group Research.

Banca centrală a redus în acest an de două ori dobânda de politică monetară, cu câte 0,25 puncte procentuale, de la 6% pe an la un nivel minim istoric de 5,5% pe an.

Analiştii Erste spun că ponderea ridicată a creditelor în valută în soldul total al împrumuturilor neguvernamentale (64% denominate în euro) şi efectul puternic şi asimetric al fluctuaţiilor cursului valutar asupra inflaţiei sunt argumente importante pentru stabilitatea leului într-nu an electoral.

„Rezervele valutare sunt la un nivel foarte confortabil de 33,4 miliarde euro, echivalentul a opt luni de importuri de bunuri şi servicii. Retragerile asociate plăţilor către FMI (1,7 miliarde euro în 2012) ar trebui compensate prin suplimentarea intrărilor după noi emisiuni de eurobonduri şi o mai bună absorbţie a fondurilor UE”, notează ei.

Economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, afirmă că deprecierea leului nu are la bază factori interni, întrucât România este într-o situaţie mai bună decât acum 21 de luni din toate punctele de vedere.

„Avem stabilitate în plan politic, economic şi social. Pe de altă parte, monedele din regiune, inclusiv forintul, au înregistrat aprecieri în ultimele zile, în care leul s-a depreciat. Astfel că, scenariul unui joc speculativ cu surse externe pare mai plauzibil. În situaţia cea mai probabilă, punctul de maxim a fost deja atins şi urmează intrarea în secvenţa de corecţie”, a comentat Libocor.

Economistul şef al BRD crede că banca centrala va acţiona în spiritul obiectivului de stabilitate a preţurilor, pentru care poate utiliza două pârghii principale: dobânda şi cursul de schimb.

Analiştii ING Bank spun că deprecierea leului cu aproximativ 0,5% în raport cu euro din ultimele două zile este surprinzătoare, doar pentru că de la începutul anului leul a oscilat nesemnificativ în raport cu euro.

„Poate nivelul tranzacţionat este mai interesant decât amplitudinea mişcării (…). Motivul acestei mişcări ar putea fi un presupus control mai lax al băncii centrale şi ar putea semnala că leul s-ar putea tranzacţiona într-un interval mai larg, probabil unul între 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem că s-ar putea îndepărta de nivelurile din ultimele luni având în vedere declaraţia viceguvernatorului Popa de acum două luni că leul se află la valoarea corectă când se tranzacţiona în jur de 4,35 lei/euro. În această dimineaţă, leul a corectat o parte din pierderi, tranzacţionându-se la 4,3775 unităţi/euro, dar prognozele ING, peste aşteptările pieţei, privind datele din SUA sugerează că de la nivelul curent leul ar putea înregistra pierderi marginale”, se arată într-o analiză ING Bank.

Cursul a încheiat şedinţa aproape de nivelurile de joi, la 4,3820 – 4,3830 lei/euro.