La ce trebuie să te uiţi când îţi alegi un smartphone
“În momentul achiziţionării unui smartphone, trebuie luate în considerare două elemente principale: sistemul de operare şi specificaţiile tehnice”, a declarat, pentru RTV.NET, Gabriel Pereș, sales manager Flanco.
iOS, Android, Windows Phone 7 sau BlackBerry sunt cele mai populare sisteme de operare, cu specificaţii foarte diferite.
Care sunt diferenţele dintre sistemele de operare
Pentru cei care îşi doresc o gamă largă de opţiuni de aplicaţii pentru smartphone, pe sistemul iOS, App Store de la Apple beneficiază de sute de mii de aplicaţii. Aproape de acest sistem de operare este şi Android, cu aproximativ 100.000 de aplicaţii. Restul sistemelor de aplicaţii sunt încă în dezvoltare din acest punct de vedere. Spre exemplu, webOS dispune de circa 5.000 de aplicaţii.
Dacă puneţi mare preţ pe posibilitatea de personalizare a sistemului de operare, Android este prima opţiune. Puteţi schimba ROM-ul rapid, mulţumită naturii open source a acestui sistem de operare, ceea ce permite proprietarului telefonului să îşi customizeze utilizarea sistemului după nevoile sale. Mai mult, fiind un sistem deschis, Android atrage mulţi dezvoltatori care lucrează la crearea unor opţiuni interesante pentru utilizatori – spre exemplu, portarea interfeţei HTC pe telefoanele Samsung.
Windows Phone 7 aduce un suflu proaspăt în design-ul interfeţei, iar specialiştii consideră că acesta este mai intuitiv, graţie simplităţii de care dă dovadă. Iar dacă sunteţi fani Nokia, acest sistem este de luat în considerare, întrucât Nokia a anunţat că va colabora exclusiv cu Microsoft pe segmentul sistemelor de operare.
Sistemul BlackBerry a fost, multă vreme, alegerea celor aflaţi în căutarea unor soluţii de comunicaţii pentru afaceri. Funcţia Blackberry Messenger, care permite comunicarea text aproape gratuită (telefoanele comunică între ele folosind internetul) între proprietarii de telefoane cu acest sistem de operare, este încă neegalată. Blackberry promite inovaţii, odată cu noua versiune, Blackberry 10.
Cât de important este să ne uităm la specificaţiile tehnice
“Cu cât este mai puternic procesorul (1 Ghz, 1,5 Ghz), cu atât mai multă putere pentru rularea de programe/aplicaţii complexe va deţine telefonul dumneavoastră. Cu toate acestea, un procesor puternic va consuma mai rapid din resursele bateriei”, a declarat sales manager Flanco.
Dacă vom utiliza smartphone-ul pentru rularea de jocuri cu grafică avansată sau filmuleţe pe care dorim să le vizualizăm la o înaltă calitate, trebuie să avem grijă şi ca cipul grafic să fie un model cât mai nou (Tegra 2, A5 Dual Core – iphone 4S, Adreno 205 sau 220), pentru ca dispozitivul să afişeze corect detaliile grafice. Tot privitor la calitatea imaginii – ecranul telefonului poate varia în dimensiuni, dar este recomandat ecranul tactil cu rezistenţă la zgârieturi, spre exemplu Gorilla Glass.
Dacă dorim să stocăm fişiere multimedia, filme, muzică, poze, avem nevoie de o memorie generoasă, pe care o putem extinde printr-un card microSD.
În ceea ce priveşte durata de viaţă a unui telefon, cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât ne putem aştepta ca telefonul să aibă mai multe resurse de a rămâne pornit. În schimb, cu o capacitate mai mare a bateriei, ne putem aştepta şi la o greutate mai mare a telefonului. Dacă durata de viaţă a bateriei este foarte importantă sau în general faceţi călătorii lungi fără încărcător, ar trebui să luaţi în calcul o carcasă cu o a doua baterie inclusă de back-up sau un mic acumulator extern. Acestea de obicei dublează capacitatea bateriei.